Actualitate

(Video) A început Toamna Buzoiană. Ce prețuri au legumele și produsele tradiționale? Ministrul Agriculturii a plecat cu sacoșele încărcate

Târgul de toamnă care adună cei mai cunoscuți producători din Buzău, în același loc, și-a deschis porțile. Toamna Buzoiană își așteaptă, în acest an, clienții cu legume proaspete, fructe dar și produse tradiționale pregătite după rețetele bunicilor. Tarabele sunt încărcate cu bunătăți care, pe cât de bine arată, pe atât au prețurile de mari. Totuși, prima zi a debutat cu dreptul pentru producători. Clienții au venit în număr mare și au plecat cu sacoșele încărcate. Printre primii clienți de la târgul buzoian s-a numărat și ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Oficialul a venit la Buzău cu câteva ore înaintea deschiderii târgului, iar prima oprire a fost la Banca de Resurse Genetice Vegetale. A mers prin laboratoare și a stat de vorbă cu directorul Costel Vânătoru, care, de altfel, l-a și însoțit pe ministru la Toamna Buzoiană. Cei doi și-au făcut apariția fix la ora 13.00, când era anunțată deschiderea, iar aici au fost întâmpinați cu sare și pâine, fiind așteptați de directorul Direcției Agricole Buzău, dar și de primarul Constantin Toma.

Imediat, Daea și-a început turul cu care i-a obișnuit pe români. A vizitat fiecare tarabă, a stat de vorbă cu toți producătorii și a cumpărat de la fiecare câte ceva. Întrebat cât a cheltuit la Buzău, Daea a spus că nu a făcut un calcul, însă este modul său de a-i saluta pe producătorii și fermierii români.

Oficialul a cumpărat legume, brânză și carne, precum și o lingură de lemn.

Nu a spus nu nici unui ghiveci cu flori. De asemenea, îndrumat de primarul Buzăului, Daea a cumpărat chiar și două păsări vii.

Oficialul a petrecut minute bune la standul Stațiunii de Cercetare Legumicole Buzău unde a vrut să știe cum se descurcă cercetătorii pe parte financiară, dar și dacă au forță de muncă.

Foarte încântat de tot ce a auzit, oficialul a dat mâna cu fiecare dintre tinerii cercetători angajați de curând la Stațiunea de Cercetare.

Întreaga vizită a durat circa două ore, iar, la final, ministrul a urcat pe scenă de unde le-a vorbit celor prezenți. Între timp, buzoienii au început să vină  în număr din ce în ce mai mare la târg. În timp ce unii se opreau să servească o plăcintă tradițională, alții mergeau direct la standurile cu legume pentru a-și face proviziile pentru iarnă. Oferta este foarte bogată. Clienții au spus că au găsit tot ce și-au dorit, însă prețurile sunt destul de mari. Cu toate acestea, puțini au fost cei care au plecat de la târg cu mâna goală.

De exemplu, un kilogram de castraveți se vinde cu 4 lei, un kilogram de roșii cu 5 lei, unul de ardei gras între 4 și 7 lei, conopida costă 6 lei kilogramul, gogonelele se vând cu 4 lei kilogramul, iar vinetele, cu 5 lei. Strugurii se vând cu prețuri între 6 și 10 lei, în funcție de soi. Mustul proaspăt costă 5 lei paharul sau 15 lei o sticlă de 2 litri. Brânza se vinde chiar și cu 50 de lei kilogramul, iar pastrama de oaie cu 45 de lei kilogramul.

Toamna Buzoiană a început astăzi și va ține până pe 25 septembrie. În fiecare seară, pe scenă vor fi artiști populari.