Actualitate

Vacanțe din ce în ce mai scurte. Elevii de gimnaziu și liceu au revenit în bănci după doar o săptămână. “Școala a devenit extrem de stresantă”

Mii de elevi din județ au revenit în bănci luni, 3 ianuarie. Este vorba despre elevii de gimnaziu și cei de liceu, care s-au întors la școală imediat după intrarea în noul an, pentru a recupera o săptămână din vacanța forțată de care au avut parte în toamna lui 2021. Colegii lor din ciclul primar vor începe școala lunea viitoare, pe 10 ianuarie. Cel de-al doilea semestru va începe pe 17 ianuarie, fără ca elevii să mai aibă măcar o săptămână vacanță între cele două semestre, așa cum se obișnuia în anii trecuți.

“Școala a devenit extrem de stresantă”. O spun reprezentanții elevilor din Buzău, nemulțumiți, la fel ca și colegii lor din țară, de desele schimbări care intervin pe parcursul anului școlar. Revenirea în bănci, anul acesta, imediat după Revelion, și eliminarea vacanței intersemestriale, sunt măsuri care pe elevi îi bulversează.

“A fost o vacanță foarte scurtă, ne este greu să revenim la școală dat fiind că în week- end am intrat în noul an. Ne doream să ne odihnim după petreceri, după toată activitatea. Din păcate, a trebuit să ne întoarcem la școală. Noi suntem nemulțumiți pentru că decizia de scurtare a vacanței de iarnă a fost luată de Ministerul Educației din cauza faptului că am avut acea vacanță forțată care nu a fost cerută în niciun caz de elevi. Acum noi trebuie să suportăm consecințele unei decizii pe care noi nu am cerut-o și nu am luat-o. Noi considerăm că ar trebui o vacanță intersemestrială. Anul trecut, din câte îmi amintesc, vacanța de iarnă a fost și vacanță intersemestrială și a fost mai bine așa. Din punctul meu de vedere, vineri să se încheie primul semestru iar luni să începem al doilea semestru, nu este tocmai oportun. Măcar să avem o vacanță intersemestrială de o săptămână, dat fiind faptul că vacanța de iarnă a fost extrem de scurtă”, spune Ioana Dumitru, reprezentantul elevilor din județul Buzău.

Incertitudinea și vacanțele mult prea scurte îi afectează pe elevi, care spun că au ajuns să nu mai aibă timp să se pregătească pentru teste și examene.

“Vacanțele fiind atât de scurte, nu avem timp să ne pregătim cu adevărat pentru teste, pentru ascultări, pentru Bacalaureat sau Evaluarea Națională. Fiind timpul foarte scurt, încercăm cumva să ne petrecem timpul liber afară, să ne recreem pentru că școala a devenit extrem de stresantă, poate mai stresantă decât a fost în anii precedenți din cauza situației epidemiologice.”