Actualitate SĂNĂTATE

Vaccinarea antigripală în farmacii, în linie dreaptă. Primii buzoieni ar putea fi vaccinați la începutul iernii

Proiectul pilot privind administrarea vaccinului împotriva gripei și în farmacii, scăpând astfel de drumul și aglomerația de la cabinetul medicului de familie, intră în linie dreaptă. Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial proiectul Ministerului Sănătății, ceea ce înseamnă că farmaciile interesate pot parcurge pașii necesari în vederea înscrierii în program. Printre altele, farmaciile trebuie să aibă un spațiu special amenajat în care să vaccineze pacienții, dar și personal care să urmeze anumite cursuri de pregătire pentru a putea administra serul antigripal. Potrivit ordinului ministrului Sănătății, pentru a putea administra vaccinuri împotriva gripei, farmaciștii trebuie să urmeze programul de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu durată de minimum 5 zile, minimum 25 de ore de pregătire. “Cursurile se organizează de către instituțiile de învățământ superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate, prin disciplinele de epidemiologie, boli infecțioase, medicină de familie sau medicină de urgență”, se menționează în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

“ Din acest moment, ordinul intră în vigoare, urmând ca cei implicați în acest proiect pilot să acceseze ceea ce înseamnă organizarea în farmacie, depunerea de acte către Ministerul Sănătății pentru a trece în autorizația de funcționare pe care farmacia deja o are înscrierea în acest program, program  care, repet, implică organizarea de spațiu, pregătire suplimentară pentru farmacistul care face vaccinarea. Trebuie depusă documentația la Ministerul Sănătății pentru obținerea avizului și pregătirea farmaciștilor”, a precizat, la Focus Tv, Marilena Tisăinu, vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor Buzău.

Farmaciștii buzoieni estimează că toți pașii ar putea fi parcurși în următoarele săptămâni, astfel încât programul să înceapă în decembrie.

Buzoienii care vor dori să se vaccineze împotriva gripei în farmacie nu trebuie să facă parte din categoriile de risc, să fie persoane fără probleme de sănătate. Pacienții vor achita costul vaccinului, în jur de 60 de lei, dar și costul administrării serului, aproximativ 25-30 lei.