SĂNĂTATE Social

VACCINAREA ANTIGRIPALĂ, RECOMANDATĂ MAI MULT CA ORICÂND DE MEDICI! O suprapunere a infecției COVID-19 cu gripa ar genera probleme serioase

Anul acesta, mai mult ca oricând, autoritățile de sănătate publică recomandă vaccinarea antigripală. Specialiștii spun că vaccinul împotriva gripei dar și consumul de fructe și legume pentru asigurarea unei imunități de fier, sunt variantele cele mai bune pentru a ne proteja de bolile de sezon în această perioadă în care coronavirusul este tot mai agresiv. Odată cu apropierea toamnei și debutul noului an școlar, autoritățile recomandă părinților să caute vaccinul în farmacii atât pentru ei, cât și pentru a-i imuniza pe cei mici.

Într-o declarație în direct la Focus TV, medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la Direcția de Sănătate Publică a vorbit despre riscurile care apar odată cu sosirea toamnei.

“Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă odată cu începerea noului an școlar. Ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri de infecție cu coronavirus. Partea bună este că cei mici dezvoltă o formă ușoară de boală. Însă, orice copil infectat reprezintă o sursă pentru adulți.”

Iar odată cu răcirea vremii, riscurile sunt tot mai mari. O infecție cu virusul gripal pe fondul unei contaminări cu coronavirus, poate genera complicații majore. Orice persoană, de la copil la adult, poate fi afectată, a subliniat medicul Carmen Scîntei.

“Va trebui să ne gândim atunci când apare vaccinul în farmacii să-l cumpărăm. Nu reprezintă o cheltuială foarte mare și, în plus, trebuie să ne protejăm atât cât putem, să ne creștem imunitatea. Dacă la 1 octombrie vaccinul se va găsi în farmacii, să începem să-l folosim. La orice persoană, fie copil, fie adult, dacă va evolua o coinfecție între virusul gripal și coronavirus, situația se poate complica. O astfel de coinfecție este periculoasă pentru orice tip de organism.”

Specialiștii spun că vaccinul antigripal ar trebui administrat nu doar în cazul persoanelor vulnerabile, cu afecțiuni cronice, ci și copiilor cu vârsta peste 6 luni.

“Vaccinul antigripal poate fi folosit în cazul tuturor copiilor, începând cu vârsta de  6 luni. Foarte important este ca gravidele să se protejeze. Vaccinul nu dă malformații copilului, însă previne apariția unor forme de boală foarte urâte de infecție gripală.” a adăugat medicul Carmen Scîntei.

Anul acesta, autoritățile de sănătate publică din Buzău au solicitat Ministerului Sănătății 40 000 de doze de vaccin antigripal, doze care vor fi administrate gratuit categoriilor vulnerabile. Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca anul acesta vaccinarea antigripală gratuită să înceapă mai devreme decât în anii trecuți, respectiv în luna septembrie, pentru a evita o suprapunere a infecției gripale cu infecția cu noul coronavirus.