Actualitate

Vadu Pașii rămâne cea mai mare comună din Buzău. Primarul din Mărăcineni contestă cifrele. ”Voi cere explicații. Am recenzat mai mulți locuitori”

Creșteri spectaculoase, scăderi dramatice și multe nemulțumiri. Sunt concluziile primelor date oferite de Institutul Național de Statistică cu privire la recensământul populației din vara anului 2022. La Buzău, cele mai surprizătoare cifre au venit din mediul rural, acolo unde se dă o bătălie , pe muchie de cuțit, între Vadu Pașii, cea care deține de ani buni titlul de cea mai mare comună din Buzău, și Mărăcineni, comună aflată într-o continuă dezvoltare. O surpriză a oferit și Vernești, comună care în ultimii ani și-a crescut populația cu aproape 400 de locuitori.

Potrivit datelor provizorii, Vadu Pașii are 9.726 de locuitori adică cu 514 persoane mai mult decât la ultimul recensământ, rămând astfel cea mai mare comună din județ.

Cea mai mare creștere a numărului de locuitori față de recensământul din 2011 a fost înregistrată în comuna Mărăcineni, respectiv 16,60%. Aici, potrivit datelor provizorii INS, sunt 9653 de locuitori, adică cu doar 73 persoane mai puține decât locuitorii din Vadu Pașii. totuși, cifrele sunt contestate de primarul Constantin Dumitru care spune că au fost recenzate mult mai multe persoane, respectiv 10.400.

În plus, primarul a anunțat că va cere explicații pentru că în ultimii ani comuna Mărăcineni a atras foarte mulți tineri.

”Sunt foarte mulți tineri care au venit la noi. Sunt tinerii care au fost în străinătate și au venit în țară cu bani, și-au cumpărat terenuri în Mărăcineni, și-au făcut case și s-au mutat aici. Sunt din zona de munte, Mânzălești, Lopătari dar și din municipiul Buzău”, a spus Dumitru Constantin, primar Mărăcineni.

Dumitru Constantin

Potrivit Corneliei Geambașu, directorul Direcției Județene de Statistică Buzău, sunt foarte mici șansele ca situația deja anunțată să se schimbe când vor fi communicate datele finale ale recensământului astfel încât numărul locuitorilor din Mărăcineni să crească. Pe de altă parte, directorul DJS a explicat și ce înseamnă miza de 10.000 de locuitori pentru o comună. Este vorba despre posibilitatea atragerii unor sume mai mari din fonduri europene și guvernamentale.

Cornelia Geambașu

Vernești, a treia comună din județ, după numărul locuitorilor

Comuna Vernești are o populație rezidentă de 9008 persoane (cu 375 persoane mai mult decât în 2011), clasându-se astfel pe locul trei în județ, după Vadu Pașii și Mărăcineni.

Localitățile din județul nostru cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu sunt comuna VALEA SALCIEI (529 locuitori, –31,8% față de populația din 2011) și comuna MĂRGĂRITEȘTI (478 locuitori, –31,42% față de populația din 2011).

Comuna cea mai mică din județ este comuna PARDOȘI cu numai 315 locuitori (în scădere față de RPL2011 când s-au recenzat 453 locuitori). La recensământul precedent, cea mai mică a fost aceeași comună.

Cea mai mare comună din județ este comuna VADU PAȘII care a crescut față de RPL2011 cu 415 persoane și care și-a menținut această poziție fruntașă la ambele recensăminte.