Actualitate Vorbe Tari

Vaslui vs. Buzău, o luptă strânsă

Cu toții ne dorim ca Buzăul să se dezvolte. Este o dorință atât de mare a buzoienilor încât nu mai contează nici cine, nici cum, nici în ce fel reușește să dezvolte acest județ. Este de înțeles, pentru că buzoienii văd alte zone din România care sunt modele de succes, iar aici, de prea mult timp, nu se schimbă lucrurile în bine. Atât de mare e dorința buzoienilor, încât imaginația a depășit deja realitatea. Vedem semne de dezvoltare acolo unde nu sunt, vedem pași înainte care se dovedesc a fi pași pe loc, apreciem implicarea celor care spun că schimbă ceva, dar, an de an, viața în Buzău este la fel. Speranța buzoienilor va fi răsplătită, mai devreme sau mai târziu, dar, pentru asta, trebuie să evaluăm obiectiv starea în care ne aflăm. Cei mai mari dușmani ai buzoienilor sunt tocmai cei care prezintă o realitate deformată, iar aceștia nu sunt puțini.        

Vă propun să aruncăm o privire pe datele Institutului Național de Statistică care ne arată, echidistant, în ce direcție merge Buzăul. Vom face o paralelă între Buzău și Vaslui, deloc întâmplător pentru că aceste două județe au un parcurs similar, cu câteva excepții.

Fig. 1 Întreprinderi active

Vasluiul a pierdut nouă întreprinderi mari, cu peste 250 de angajați, în perioada 2015-2021. Buzăul a pierdut 7. Este mult, în ambele cazuri. Facem parte din județele care pierd mari angajatori, într-un ritm alarmant. În județe ca Argeș, Cluj, Arad numărul marilor angajatori a crescut, iar în Galați, Bacău, Brașov vedem o stagnare.

Acesta este un indicator care arată atractivitatea zonei. În mod natural, într-o economie prosperă, unele întreprinderi se închid și altele noi se deschid, într-o dinamică fără întreruperi. În județe ca Vaslui și Buzău pierderea unei mari întreprinderi este o tragedie, pentru că nu va apărea alta în locul ei. Verdictul este clar: în perioada 2015-2021, Buzăul nu a reușit să atragă investitori importanți. Compania Yazaki, despre care s-a scris mult la vremea respetivă, este doar o excepție care confirmă regula.

Fig.2 Câștig salarial mediu

Nivelul salariilor aduce o surpriză. Nu doar că Buzăul și Vasluiul se află foarte aproape, dar, pe durata 2015-2021, Vasluiul a reușit să reducă diferența la doar 62 de lei venit mediu net lunar. Dacă lucrurile vor continua așa, în câțiva ani, salariile din Vaslui vor fi mai mari decât cele din Buzău. Cele două județe se află sub media națională și se îndepărtează tot mai mult de județele cu salarii mari.
Nivelul salariilor este un indicator foarte important pentru calitatea vieții. Nu se poate concepe o dezvoltare a județului fără ca nivelul salariilor să crească. Migrația forței de muncă, confirmată de datele parțiale ale ultimului recensământ, este cauzată tocmai de acest nivel scăzut. Se putea face mai mult? Cu siguranță! Bugetul Consiliului Județean și cel al Primăriei Buzău nu conțin sume alocate pentru dezvoltarea economică. Nu a fost o prioritate. Dar ce este atunci prioritate pentru Buzău, dacă nu veniturile buzoienilor?

Fig. 3 Locuințe

Doar 175 de locuințe noi au apărut, în mediul urban, în județul Buzău, între 2015-2021. Aici ne aflăm cu mult sub Vaslui, unde au apărut aproape 1000 de locuințe noi în mediul urban. Cerere de locuințe există, la nivelul întregului județ Buzău au apărut 2400 de locuințe noi, față de 2200 în Vaslui. De altfel, în toată țara, s-a construit mult în această perioadă și suntem departe de județele în care s-au construit zeci de mii de locuințe.

Este ineficient economic să se construiască în mediul rural, așa cum se întâmplă în Buzău. Principalii agenți economici sunt concentrați în mediul urban. Este mai bine să aduci locuitori în mediul urban decât să subvenționezi transportul angajaților pe distanțe mari. Nu mai vorbesc despre ce este mai comod. Nimănui nu îi place să piardă zilnic ore pe drum.
Dar investițiile imobiliare sunt aproape blocate în municipiul Buzău. Aici nu s-au găsit soluții în ciuda a numeroase promisiuni. Când în Buzău apar știri despre construirea a câteva zeci de apartamente noi, trebuie să știm că la Vaslui se construiesc mii. Suntem într-un impas și, ca să îl depășim, trebuie să conștientizăm că Buzăul a ajuns foarte jos. Înainte să batem Parisul, să vedem dacă reușim să trecem de Vaslui, că nu e ușor deloc!

Fig.4 Rezidenți

Stabilirea unui nou domiciliu ne indică atât tranzacțiile cu locuințe noi, cât și dinamica imobiliară cu locuințe vechi. Din nou, ne aflăm sub Vaslui. Numărul de persoane care s-au mutat într-o nouă locuință a crescut în Vaslui cu peste 1200, în 2021 față de 2015, ajungând la 8248. În Buzău a scăzut și a ajuns la 6117 în 2021. În ciuda faptului că avem o populație mai mare decât Vasluiul, suntem cu 25% sub Vaslui la acest indicator.
În concluzie, fără să fie magnet, atractivitatea Vasluiului pentru locuitori este mai mare decât a Buzăului. Dacă un străin ar avea de ales, ar fi șanse mai mari să aleagă să se mute în Vaslui decât în Buzău. De ce? S-a ajuns ca Buzăul să fie evitat.

Fig. 5 Medici

La numărul de medici putem vorbi de o victorie de palmares pentru Buzău. Am câștigat 1 (un) medic în plus față de județul Vaslui. Noi am avut cu 3 medici mai mult în 2021 față de 2015, Vasluiul a avut 2 medici în plus. Serviciile medicale sunt oricum o mare problemă în ambele județe, suntem colegi de suferință.
Acest indicator, însă, ne arată că în Buzău nu s-a făcut nimic pentru a atrage mai mulți medici, deși sunt locuri vacante la Spitalul Județean. Este o apreciere care nu se fundamentează pe intenții, pe declarații, ci pe rezultate statistice.
Construirea unui spital nou, municipal sau județean, nu este o prioritate pentru nimeni. Președintele CJ, Emanoil Neagu, dar și primarul Constantin Toma au declarat că vor realiza și acest obiectiv, dar n-au făcut nimic. Oportunitatea finanțării prin PNRR s-a pierdut, nu se putea depune vreun proiect întrucât nu există nici măcar un studiu de fezabilitate.

Fig. 6 Cadre didactice

Vasluienii sunt mai educați decât buzoienii. Nu este o glumă! Deși, la recensământul din 2011, în județul Vaslui erau 37 de mii de locuitori mai puțini decât în Buzău, ei au mai multe cadre didactice. Iar diferența crește în favoarea Vasluiului. În ambele județe numărul cadrelor didactice scade, dar Buzăul reușește contraperformanța de a se prăbuși mai repede.
Mitul învățământului buzoian performant este distrus de aceste statistici, la nivel de județ. Sigur, în privința vârfurilor, avem încă licee foarte bune, dar acestea sunt doar pentru câteva sute de copii. Marea masă a buzoienilor nu beneficiază de o educație adecvată. Cu cadre didactice insuficiente, generațiile viitoare de buzoieni sunt condamnate la sărăcie și suferință.

Fig. 7 Spectacole

Măcar avem circ! Optimismul și voia bună îi ridică pe buzoieni deasupra tuturor. Anul 2021 a fost un an marcat de pandemie, numărul de spectacole a scăzut în toată țara, mai puțin în Buzău. Iar aici vorbim doar de spectacole oficiale, dacă s-ar contabiliza și spectacolele oferite de cei care se ocupă de administrație, mari actori (!), am fi sus de tot!