Imagini de o frumusețe rară au fost surprinse, în urmă cu câteva zile, de reprezentanții Ținutului Buzăului, la doar câțiva kilometri de municipiul Buzău. Este vorba despre un loc unic în Europa și care, datorită secetei prelungite, s-a transformat într-un peisaj excepțional.
Este vorba despre canionul de sare de la Mânzălești care în această perioadă arată spectaculos. În zonele concave ale canionului s-au format, ca urmare a temperaturilor foarte ridicate și lipsei precipitațiilor, cristale de sare ce pot atinge și 20 de centimetri. Stalactitele au o culoare alb-cenușie și strălucesc la lumina puternică a soarelui. Când plouă însă acestea se dizolvă.
”Accesul este destul de ușor, tot ce aveți nevoie este o pereche de încălțăminte adecvată. Este bine ca înainte de a pleca la drumeție să verificați dacă a ploua în zonă”, a spus Irina Țîrdea, manager de destinație din cadrul Geoparcului Ținutul Buzăului.
Intrarea în canion se face din drumul principal care vine de la Buzău către Lopătari , la o distanța de 2 km de centrul comunei Mânzălești, în dreptul podului . Firul canionului șerpuiește pe Valea Grădinii . De o parte și de alta pereții de sare se înalță pe marginea acestui canion.
Tot în zonă, pe platou Meledic se află și peștera Meledic care în anii din urmă 1980 a deținut recordul de cea mai lungă peștera de sare din lume cu lungimea de 1257 m. Accesul în acesta peștera este interzis publicului, însă, spun specialiștii, că în interior cristalele de sare au diferite culori.
Adaugă comentarii