Actualitate

VESTE SURPRINZĂTOARE PENTRU LOCUITORII MUNICIPIULUI BUZĂU! Ce decizie ar putea lua DSP de Revelion

Finalul de an aduce o veste neașteptată pentru locuitorii municipiului Buzău. După 55 de zile în care orașul s-a aflat în scenariul roșu, iar cetățenii au fost nevoiți să respecte o listă lungă de restricții cărora li s-au adăugat și regulile impuse la nivel național, Buzăul înregistrează mai puțin de trei îmbolnăviri la mia de locuitori. Cu alte cuvinte, municipiul ar putea ieși din scenariul roșu, fapt care ar permite ca, de Revelion, restaurantele și cafenele să-și poată relua activitatea.

Începând cu 6 noiembrie 2020, autoritățile de sănătate publică au decis aplicarea scenariului roșu pentru municipiul Buzău. De atunci, regulile împotriva răspândirii noului coronavirus au fost mult mai dure, iar printre cei mai afectați au fost patronii restaurantelor și cafenelelor. Activitatea acestora a fost suspendată. Închise au fost și cinematografelor și teatrele. Nu a fost permisă nici organizarea de spectacole sau concerte. De suferit au avut și împătimiții jocurilor de noroc pentru că operatorilor economici din domeniu le-a fost, de asemenea, interzisă activitatea.

Totul însă s-ar putea schimba începând cu 30 decembrie, când autoritățile de sănătate publică vor analiza situația epidemiologică din ultimele 14 zile. Cum de atunci, Buzăul a tot înregistrat mai puține cazuri de infecție cu noul coronavirus, și municipiul Buzău a ajuns să înregistreze astăzi, 27 decembrie, o rată de infectate de sub 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, fapt ce îi permite să iasă din scenariul roșu.

Concret, este vorba despre o rată de 2.54 cazuri la mia de locuitori, cifră care poziționează municipiul Buzău în scenariul galben. Noua clasificare ar permite patronilor de restaurante, cafenele și operatorilor din domeniul jocurilor de noroc să-și reia activitatea. Vor fi însă restricții.

De exemplu, în scenariul galben, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă doar în limita a 30% din capacitatea maximă. De asemenea, la o masă nu este permisă așezarea unui grup mai mare de șase persoane.

Pe de altă parte, sunt valabile în continuare restricțiile impuse la nivel național, respectiv nu este permisă organizarea de petreceri, iar programul se încheie la ora 23.00. În plus, deplasările după ora 23.00 se vor face în baza unei declarații pe baza unei declarații pe propria răspundere și doar pentru un motiv bine întemeiat.

În prezent, în municipiul Buzău sunt active 369 de cazuri, în condițiile în care în urmă cu câteva săptămâni depășea 700.În total, de la debutul pandemiei, 4200 de locuitori din municipiu au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2.

Încă două comune ies din scenariul roșu

De asemenea, în aceeași situație ca municipiul Buzău, care ar putea scăpa de scenariul roșu în doar câteva zile , mai sunt și C.A. Rosetti și Cozieni. Cele două comune au astăzi, 27 decembrie, o rată de infectare sub 3 cazuri la mia de locuitori, urmând ca situația restricțiilor să fie analizată tot pe 30 decembrie. C.A. Rosetti are 2.06 îmbolnăviri la mia de locuitori, iar Cozieni 2.11 cazuri la mia de locuitori.

Practic, astăzi, nicio localitate din județul Buzău nu mai depășește 3 cazuri la mia de locuitori. Cea mai mare rată de infectare este la Robeasca, respectiv 2.82 cazuri la mia de locuitori. În total, Buzăul are acum 12 localități cu rate de infectare cuprinse între 1,5 îmbolnăviri la mia de locuitori (reprezentativ pentru scenariul galben) și 2.84. Este vorba despre Robeasca, Municipiul Buzău, Mihăilești, Costești, Amaru, Cozieni, Colți, CA Rosetti, Berca, Florica, Pătârlagele, Valea Salciei.

Reguli pentru localitățile în scenariul galben

–  organizarea şi desfăşurarea activităţii în instituţiile de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, după caz;

–  interzicerea  organizării  şi  desfăşurării   spectacolelor  de   tipul   drive-in,  precum   și desfășurării în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale, după caz;

–   activitatea   cu   publicul   a   operatorilor   economici   care   desfășoară   activități   de preparare,  comercializare  și consum  al  produselor  alimentare și/sau  băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 6:00 – 23:00;

– activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități  de cazare  este  permisă  fără  a  depăși  30%  din  capacitatea  maximă  a spațiului, în intervalul orar 6:00 – 23:00, după caz;

 – activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.