Actualitate SĂNĂTATE

Vestea așteptată de ani de zile de reprezentanții Centrului de Transfuzie. Ce se va întâmpla cu sediul instituției

Sursa foto Fb/ Centrul de Transfuzie Sanguina Buzău

După demersuri repetate și ani întregi de așteptare, au fost alocate, în sfârșit, fondurile pentru consolidarea sediului Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău. Vorbim despre o clădire veche de zeci de ani, care a ajuns într-un stadiu de degradare avansat, cu crăpături în pereți prin care poți băga mâna, cu gresie desprinsă și bucăți de tencuială căzute din plafon.

Recent, conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău a primit de la Ministerul Sănătății bugetul care cuprinde suma necesară pentru proiectul tehnic și lucrările propriu zise de consolidare și reabilitare.

“După ce, anul trecut, Ministerul Sănătății ne-a trimis bani pentru DALI, recent ne-a aprobat suma pentru continuarea investiției: proiect tehnic și lucrările de execuție. Suntem în procedură de achiziție pentru proiectul tehnic.”


Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, Adriana Crăciun

În plus, Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău i-a mai fost aprobat încă un proiect mai mult decât necesar: achiziționarea unui vehicul utilizat în derularea activităților de colectă mobilă, a anunțat deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate, cel care atrage atenția că astfel de dotări sunt esențiale pentru centrele de transfuzie.

“În data de 1 decembrie 2022 am atras atenția public că Centrul de Transfuzii din Buzău are nevoie și de o mașină nouă pentru echipamentele și personalul care se deplasează în județ la recoltările de sânge care salvează mii de vieți!”

Achiziționarea unui astfel de vehicul era o investiție cu caracter de urgență. În ultima perioadă, a crescut numărul colectelor mobile, acestea devenind sursa principală de colectare a sângelui de la donatori. Reprezentanții centrului merg periodic în municipiul Buzău, la diverse societăți, ori în localități ale județului unde numărul donatorilor este crescut. Aceste deplasări presupun, însă, mobilizarea unui număr important de specialiști de la Centrul de Transfuzie, dar și de paturi și aparatură. Pentru a transporta toate acestea, reprezentanții instituției apelau la sprijinul autorităților locale sau la alte surse. Acum , odată ce a fost dată undă verde pentru achiziționarea unei autoutilitare, deplasarea în teritoriu pentru colecte mobile nu va mai fi o problemă.

“E o mașină de colectă mobilă. Noi, în prezent, avem o mașină foarte veche, în care nu reușeam să plecăm cu tot personalul necesar colectelor mobile și cu atât mai puțin cu paturile mobile, cu toate echipamentele necesare. Noi facem foarte multe colecte pentru a putea asigura stocurile necesare pentru Buzău, dar și pentru alte centre din țară. Așa că, pentru noi era foarte important să ne achiziționăm o mașină cât se poate de încăpătoare. Va fi o autoutilitară în care am reușit să configurăm 6+1 locuri, numărul maxim, și cu un spațiu de încărcare suficient”, a explicat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, Adriana Crăciun.