Actualitate

(Video) Ar putea munci, dar stau în șomaj sau trăiesc din ajutoare sociale. Realitatea confirmată la bursa locurilor de muncă

Au venit la bursa locurilor de muncă doar pentru a-și prelungi perioada de șomaj sau viza pentru ajutorul social. Este realitatea confirmată, încă o dată, de târgul de job-uri organizat astăzi de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău.  Evenimentul s-a desfășurat în toate cinci orașe din județ, iar în total au fost scoase spre ocupare 400 de locuri de muncă. Cu alte cuvinte, cine vrea să muncească găsește,mai ales că patronii sunt dispuși să ofere calificare și după angajare. Din păcate, cei care s-au prezentat la bursă s-au întors acasă la fel cum au venit: șomeri sau beneficiari ai ajutorului social.

Doar în primele ore de la deschiderea târgului, nu mai puțin de 250 de persoane au primit undă verde pentru a-și continua șomajului, motivând că nu și-a găsit nimic compatibil cu calificarea pe care o au.

Angajatorii sunt însă de altă părere. Aceștia spun că de fapt nu există dorință de muncă pentru că aceste persoane exclude din start ideea angajării. Vin și cer direct viza care le permite să rămână în șomaj, fără să ceară detalii despre posturile ofertate.

O altă categorie o reprezintă beneficiarii venitului minim garantat. Deja aproape 300 de persoane au fost scoase din evidență și plată tocmai pentru că au refuzat un loc de muncă sau participarea la un curs de calificare. Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău spune că este vorba despre oameni care pur și simplu au din ce trăi, au un nivel de trai ridicat, însă nu muncesc cu forme legale în România și atunci au nevoie să fie înscriși în această bază de date pentru a avea de calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor naționale de sănătate.

Însă cei care vor cu adevărat să muncească își găsesc un loc de muncă. La târgul de astăzi au fost ofertate, pentru prima dată după ani buni, 30 de posturi pentru absolvenții studiilor superioare. Patronii spun că, în special, în construcții, astăzi au avut candidați.

La bursa locurilor de muncă au fost prezenți, în total, 40 de angajatori , reprezentanți ai celor mai importante firme din județ. Job-urile ofertate s-au adresat celor care au pregătire în domeniul alimentaţiei publice, construcţii, , în domeniul instalaţiilor sanitare, prestări servicii, agricultură, asigurări, industrie, mase plastice dar şi în IT.