Actualitate

VEȘTI BUNE PENTRU BOLNAVII DE CANCER! Ce primesc gratuit pacienții care au nevoie de tratamente la București

După aproape un an de zile în care au fost nevoiți să se descurce cum au putut, să plătească transportul din propriul buzunar, bolnavii de cancer care fac tratamente la clinicile din Bucuești primesc, în sfârșit, un ajutor. Cursele gratuite de la Buzău către Captală au fost reluate.

Anunțul a fost făcut luni, la Focus News, de medicul oncolog Radu Serescu, angajat al unei clinici de radiologie din Otopeni, acolo unde ajung zilnic zeci de bolnavi din Buzău.

”În starea de urgență, din martie 2020, nefiind un protocol prestabilit la nivel de  Minister, din păcate, situația a fost destul de delicată. Pe parcursul acestor luni am învățat să conviețuim cu acest virus și s-au făcut eforturi să putem relua acest transport gratuit către București pentru a oferi un acces facil la tratament. Sunt mulți pacienți care nu reușesc să vină din resurse proprii către clinicile din Capitală”, a anunțat la Focus News, medicul Radu Serescu.

Transpotul gratuit se adresează, în special, pacienților care au nevoie zilnic de radioterapie. Astfel că și cursele vor fi organizate astfel ca tratamentul care ar trebuit făcut în fiecare zi, timp de cinci săptămâni, să poată fi făcut fără întreruperi.

”Microbuzele vor pleca din fața Colegiului Hașdeu, în jurul orei 10.30. Cursele vor fi de luni până vineri, dus-întors. În principiu tratementul de radioterapie trebuie făcut de luni până vineri, cinci săptămâni și nu este bine să fie întrerupt. Din păcate, oamenii care nu s-au adresat la timp pentru boala oncolgică au ajuns acum într-un stadiu avansat”, a spus Radu Serescu.

Medicul oncolog care până în ianuarie 2021 a lucrat în Spitalul Județean Buzău a spus că sunt zeci de buzoieni care merg la București pentru tratamente și, din păcate, unii dintre ei au renunțat să facă acest lucru pe perioada pandemiei , iar unul dintre motive a fost și faptu că nu și-au permis să plătească transportul.

”În 2019, în evidența clinicii se aflau 110 pacienți din Buzău. În anul următor adresabilitatea bolnavilor a scăzut cu circa 25 % și noi am considerat că acești pacienți s-au izolat, nu au mai putut ajunge la clinică și din motive financiare”, a apus Serescu.