Actualitate SĂNĂTATE

SE ÎNCHID CENTRELE DE VACCINARE DIN SPITALE! Care este motivul

Încet, încet, se închid centrele de vaccinare deschise la debutul campaniei de imunizare anti-COVID special pentru cadrele medicale. 

La Buzău, centrul de vaccinare de la Spitalul Județean, la fel și cel de la Râmnicu Sărat au fost deja închise. Toate cadrele medicale arondate acestor centre, care au vrut să se vaccineze anti-COVID au primit deja serul, inclusiv cea de-a doua doză. Mai rămân pentru scurt timp deschise centrele de la Ojasca și de la Smeeni.

”Per total pe doza I și pe doza II s-au vaccinat 5600 de cadre medicale. Au mai rămas câteva persoane care la ora la care se impunea administrarea rapelului, din motive obiective, nu au putut fi vaccinate, deci vor fi un pic temporizate. Au început deja să nu se mai folosească centrele, având în vedere că numărul celor care urmează să fie vaccinați este foarte, foarte mic. Deja Spitalul Județean este închis ca centru de vaccinare. În scurt timp va urma Ojasca. Râmnicu Sărat este închis și el. Mai este centrul de la Smeeni, care pe 25 își termină ultimele doze de administrat.”, a declarat pentru șansanews.ro și focusfm, medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la Direcția de Sănătate Publică Buzău.

Și la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca s-a terminat vaccinarea cadrelor medicale care au dorit să fie imunizate antCOVID.

” Noi am încheiat procesul de vaccinare a personalului angajat, însumând un număr de 353 de angajați, adică aproximativ 47% din totalul de salariați. Eu zic că ne încadrăm în procentul național”, a declarat la Focus Tv, managerul spitalului,  medicul Gabriela Pîrîu.

La Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca a evoluat până nu demult un focar de coronavirus. 7 angajați au fost infectați cu SARS CoV-2, iar printre ei și asistente care primiseră prima doză de vaccin anti-COVID. De aceea, specialiștii atrag atenția că prima doză de vaccin nu asigură imunizarea, impunându-se, în continuare, respectarea regulilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, dar si administrarea rapelului.

”Abia după ce trec cele 10 zile de la al doilea rapel putem vorbi despre o imunizare, dar putem spune că nu am înregistrat în rândul cadrelor medicale din spital, cu excepția focarului de la începutului lunii februarie și pe care l-am închis pe 16 februarie. Focarul a numărat un număr de 7 salariați, dintre care un medic nevaccinat și 6 asistente medicale. Dintre acestea, 3 au fost persoane nevaccinate, iar 3 erau după prima doză la aproximativ 14 zile de la efectuarea ei. Toți cei 7 salariați au avut, însă forme ușoare, au primit tratament de specialitate de la medicii pneumologi și s-au tratat la domiciliu. De la închiderea focarului și până în prezent nu am mai avut în cadrul spitalului personal confirmat SARS CoV2”, a mai declarat Pîrîu.

Specialiștii din Direcția de Sănătate Publică Buzău spun că angajații din spitale care nu s au vaccinat până acum din diverse motive, dar se răzgândesc în perioada următoare vor putea fi imunizate in celelalte centre care rămân deschise și în care se vaccinează restul populației.

”Vaccinarea lor nu s-a încheiat aici. Nu pute trage o linie pentru că între timp au fost foarte multe situații în care personalul medical s-a răzgândit. Deci, cei care înainte nu erau convinși de eficiența acestei vaccinări au renunțat la această idee. Alții, la momentul la care erau catagrafiați, nu s-au putut vaccina pentru că unii chiar au parcurs infecția și nu era indicat să se vaccineze imediat. Pe aceste criterii, noi colectăm acum date despre tot personalul medico-sanitar din orice unitate de stat sau privată care dorește în continuare să înceapă această vaccinare. Recentralizăm aceste date, le transmitem și după aceea vom aloca diferitelor noastre centre de vaccinare acest personal care se va vaccina conform schemelor produsului pe care îl vom folosi”, a mai declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

La nivelul județului Buzau, s-au vaccinat până acum peste 22.600 de persoane.