Actualitate SĂNĂTATE

VEȘTI DE LA COLEGIUL FARMACIȘTILOR! Când vine vaccinul antigripal. Care e cea mai bună perioadă pentru vaccinare

Următoarea tranșă de vaccinul antigripal promisă pentru lanțurile de farmacii va întârzia, iar dozele nu vor ajunge la vânzare în această lună, așa cum s-a spus inițial. Cel mai probabil, vaccinul antigripal va putea fi cumpărat din farmacii abia în luna noiembrie. Estimarea aparține președintelui Colegiului Farmaciștilor din Buzău, Răzvan Prisada, care a stat de vorbă cu marii producători din țară și care au explicat că mai întâi trebuie asigurate dozele pentru Programul Național de Vaccinare Antigripală Gratuită, derulat prin Direcției De Sănătate Publică, respectiv prin medicii de familie.

”Am avut discuții cu producătorii și se pare că următoarele tranșe de vaccin antigripal vor ajunge în farmacii abia în luna noiembrie. În acest context, revin cu mesajul către toți pacienții eligibile pentru vaccinarea gratuită să se adreseze medicilor de familie care vor primi în octombrie dozele necesare”, a explicat Răzvan Prisada.

În prima tranșă, în farmaciile din România au ajuns 400.000 de doze, adică cât au fost livrate farmaciilor în tot sezonul trecut. Anul acesta, se mai așteaptă ca în luna noiembrie să mai fie livrate farmaciilor încă 250.000 de doze, asta înseamnă un număr până în 20 de doze pentru fiecare farmacie.

”Momentul ideal pentru vaccinarea antigripală ar fi către finalul lunii octombrie, chiar începutul lunii noiembrie, pentru a putea avea o acoperire și pentru al doilea val de gripă sezonieră, din februarie- martie 2021”, a explicat pentru șansanews.ro, Răzvan Prisada.

În același timp, a debutat vaccinarea gratuită pentru copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani și 3 ani și 5 ani. Direcția de Sănătate Publică a primit pentru aceste categorii un număr de aproape 8000 de doze, iar medicii de familie au început imunizarea. Cum vaccinarea se face cu acordul părinților, mulți nu și-au manifestat disponibilitatea motiv pentru care, deocamdată, reprezentanții DSP nu sunt mulțumiți cum decurge imunizarea la copii, deși ei sunt considerați principalii vectori de răspândire a virusului.

În acest context și Gina Anica, medic șef la secția Pediatrie a Spitalului Județean, a făcut un apel către părinți să-și vaccineze copii pe care să-i protejeze împotriva gripei sezoniere. Citiți sfatul medicului aici.