Actualitate SĂNĂTATE

ZECI DE COPII CU FEBRĂ MARE, LA UPU PEDIATRIE! Cei mai mulți au fost la grădiniță!

Sezonul virozelor respiratorii a debutat. Medicii pediatri de la Unitatea de Primiri Urgențe se confruntă cu o avalanșă de prezentări. Zilnic, 20-30 de copilași ajung la Spitalul Județean cu febră mare și dificultăți în respirație.

”Odată cu reintrarea în colectivitate a crescut și numărul enterovirozelor și a virozelor respiratorii. Avem 20-30 de prezentări pe zi. În perioada aceasta, avem copii de grădiniță și sugari. În marea lor majoritate, se prezintă cu simptome respiratorii și febră foarte mare. Foarte puțini cu simptome digestive”, a explicat la Focus News, dr. Gina Anica, șef Pediatrie Spitalul Județean Buzău .

Din fericire, deocamdată, copilașii nu dezvoltă forte grave astfel că foarte puțin dintre cei care cer ajutorul pediatrilor rămân internați la spital.

”Medie este de 3-4 internări pe zi. Așteptăm să crească numărul de internări în lunile următoare. Pe secție avem moment locuri. Aici toți care rămân sunt testați. Avem saloane tampon în care stau copiii cu aparținătorii până la venirea rezultatelor. Abia după ce vin rezultatele, pacienții sunt mutați în zone sigure”, a spus Gina Anica.

Medicii spun că îi așteaptă o perioadă dificilă dat fiind faptul că viroza, gripa și COVID-19 dezvoltă simptome asemănătoare și este foarte greu să le diferențiezi la prima vedere.

”Este foarte greu să faci diferența între răceală, gripă și COVID-19. Și SARS-CoV-2 este un virus și la fel se manifestă ca și celelalte. Sigur că îi considerăm pe toți suspecți COVID-19. Dar, în ceea ce privește testarea noi avem niște reguli. Urmăm definiția de caz și din experiența noastră, vă pot spune că întotdeauna facem o anamneză și copii pozitivi COVID-19 au avut și adulți acasă infectați. Deci nu am avut niciodată  copii care să fie ei primii infectați”, a punctat Gina Anica.

Tocmai de aceea, medicul pediatru Gina Anica recomandă părinților vaccinarea antigripală astfel încât micuții să fie protejați măcar împotriva unui virus.

” Primesc mesaje și telefoane de la foarte mulți părinți nu știu dacă să facă vaccinul antigripal. Din păcate, mulți sunt reticenți. Recomandarea mea este să facă vaccinul antigripal pentru că au fost cazuri foarte urâte de gripă în ianuarie-februarie 2020, cu febră persistentă când micuții aveau nevoie chiar de hidratare, cu mijloace de scădere a febrei la spital, și atunci eu consider că măcar pe partea aceasta de gripă să-i protejăm pentru că va fi o situație destul dificilă pe viitor”, a mai spus Gina Anica.

Șeful de la Pediatrie recomandă, în același timp, ca părinții să-și urmărească micuții încă de la primele semne de boală și dacă simptomatologia este ușoară, respectiv copilul nu mănâncă, are febră ușoară, atunci trebuie sunat medicul de familie. În cazul în care starea generală a copilului este una proastă, cu febră mare, vărsături atunci copilul trebuie adus la Urgențe.

Medicii se așteaptă ca vârful sezonului gripal să fie atins în noiembrie-decembrie, iar perioada critică să continue până în ianuarie chiar februarie 2021, când virusul gripal se va suprapune și cu virusul SARS-CoV-2, situație în care se așteaptă ca Spitalul Județean să fie suprasolicitat, mai ales că, anul acesta bolnavii diagnosticați cu gripă nu mai pot fi tratați la Boli Infecțioase, secția fiind transformată în unitate COVID-19 pentru adulți.