Actualitate

(Video) Adolescentă din Luciu, campioană la canotaj

A avut o șansă uriașă pe care a transformat-o în reușită! Așa începe povestea de succes a Denisei Ancuța Nicolae, o tânără din comuna Luciu, județul Buzău, care la 14 ani își lăsa părinții, satul în care a crescut, prietenii și își urma visul. După o selecție făcută chiar la școala în care învăța, adolescenta a fost aleasă pentru canotaj. Nu făcea niciun sport, dar era o fire energică și avea voință de muncă așa că antrenorii au văzut în ea o campioană. Și au avut dreptate. Trei ani mai târziu, Denisa Ancuța Nicolae a adus României medalii la concursuri naționale și internaționale. Acum, buzoianca din Luciu face parte din Lotul Olimpic pentru Tineret iar cea mai mare dorință este ca peste patru ani să facă parte din echipa României la canotaj.

Denisa, în dreapta

”Am fost selectată la o oră de sport, la vârsta de 14 ani. Nu știam nimic despre canotaj dar, din curiozitate, fiind atrasă de sport, am zis că ar fi o oportunitate și am încercat. De atunci am decis că acesta este sportul meu și aici am rămas. Nu făceam sport de performanță, dar eram acea fată care mă jucam orice era posibil”, a spus pentru Denisa Ancuța Nicolae.

Acum sportiva are 17 ani și este legitimată la Clubul Sportiv „Olimpia” București. Anul acesta, canotoarea din Luciu a obținut trei medalii dintre care două de aur.

”În 2024 a obținut locul I – proba 8+1 la Campionatul European de Juniori (Polonia), 3 locuri III la probele 2, 4, 8+1 la campionatul Balcanic (Turcia) și locul I la Campionatul Național (Iași)”.

Canotoarea continuă pregătirea la Snagov și visează să reprezinte România la Olimpiada din 2028, fiind selectată pentru Lotul Olimpic pentru Tineret. Denisa mărturisește că muncește mult pentru a face performanță și că fiecare medalie se obține cu multe sacrificii.

„Am avut zile în care mă trezeam de la șase pentru a merge la antrenament până la opt, apoi mergeam la liceu până la două pentru ca după amiază să revin la antrenament. A fost greu dar îmi doresc să termin și liceul. Viața de sportiv presupune sacrificii. Este greu departe de casă, de familie, de confortul de acasă”, a spus Denisa.

Pentru rezultatele ei, Denisa Ancuța Nicolae a fost recent premiată și de Consiliul Județean Buzău.

”Canotajul este una din ramurile sportive la care România a excelat și continuă să o facă în competiții internaționale. Este îmbucurător că o tânără sportivă din județul Buzău, comuna Luciu a început drumul afirmării nu numai pe plan național dar și internațional. Nicolae Denisa – Ancuța va împlini la sfârșitul acestui an 18 ani, este legitimată la Clubul Sportiv „Olimpia” București. Evident, sportiva noastră este un sportiv de echipă, concurând în probele de canotaj echipă. Ne dorim ca sportiva noastră să reușească în viitor în cât mai multe competiții, inclusiv la categoria juniori, cu performanțe deosebite”, se arată în proiectul de hotărâre votat de consilierii județeni.

Dacă ar fi să schimbe ceva în domeniul sportiv, Denisa și-ar dori ca elevii să afle încă de pe băncile școlii că exisă mult mai multe sporturi decât fotbal și volei, așa cum se întâmplă acum în majoritatea unităților de învățământ, mai ales în cele din mediul rural.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian