Actualitate

(Video) ”Aici e nasol. Ne-a rezolvat pe toți”. Reacția primarilor la aflarea noutăților scrutinului din iunie

Pregătirile pentru alegerile din iunie 2024 au intrat în linie dreaptă, iar primarii din județul Buzău au fost chemați astăzi la prima ședință de instruire organizată de Instituția Prefectului. Deși mulți dintre cei prezenți în sală știu ce înseamnă organizarea procesului electoral, noutățile scrutinului din vară i-a scos din zona de confort. Piatra de încercare vine din domeniul tehnologiei. Cum va fi un scrutin cu două rânduri de alegeri, respectiv europarlamentare și alegerile locale, fiecare membru din secția de votare va primi o tabletă pe care vor fi instalate două aplicații , și nu una cum era până acum. La aflarea veștii, primarii au avut o reacție mai puțin obișnuită, moment în care prefectul Daniel Țiclea a fost nevoit să ceară liniște în sală.

”O singură tabletă cu două aplicații?! Aici e nasol! Ne-a rezolvat pe toți”, s-a auzit în sală.

La rândul său, prefectul Daniel Țiclea a subliniat faptul că atât pentru europarlamentare cât și pentru alegerile locale se va vota în aceeași secție care va avea un singur președinte pentru că altfel nu se va justifica, din punct de vedere economic, comasarea celor două rânduri de alegeri.

Un rol important îl vor avea informaticienii care vor fi instruiți să rezolve inclusiv micile probleme ce pot apărea, în ziua votului,  la sistemul electronic. În acest sens, se fac deja instruiri de către reprezentanții Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Buzău.

Totuși, o problemă la care se așteaptă prefectul Daniel Țiclea și pentru care se caută soluții este aglomerația de la predarea sacilor cu buletinele de vot și materialele electorate, după închiderea urnelor. Se ia în calcul inclusiv oboseala președinților secțiilor care vor fi nevoiți să facă două drumuri, atât la Biroul Electoral Local cât și la Biroul Electoral Județean.

Programul secțiilor de votare va fi prelungit

Aproape două ore în plus pentru a vota. Este o altă noutate anunțată pentru alegerile din iunie. Mai exact, procesul de votare va începe la ora 7.00 și se va închide la pra 22.00, însă programul secțiilor ar putea fi prelungit până la 23.59, dacă va fi nevoie.

Cât se câștigă în ziua alegerilor

Toți cei implicați în procesul electoral de la personal auxiliar la informaticieni, membri în secțiile de votare și președinți ai birourilor electorale vor fi remunerați cu sume de 170 de lei pe zi până la 330 de lei.  

Unii pierd, alții câștigă consilieri locali

O altă noutate anunțată astăzi de prefectul Daniel Țiclea constă în faptul că două comune din județ vor avea un număr diferit de consilieri locali, în funcție de numărul de locuitori înregistrat după ultimul recensământ. Este vorba despre Bălăceanu și Vadu Pașii.

”Noi am făcut o simulare în așteptarea zilei de 5 aprilie, în care INS ne va da datele în baza cărora vom emite ordinul de prefect, și vă pot spune că nu sunt modificări de număr de consilierii locali în județul Buzău, dacă nu s-au produs niște evoluții sau involuții spectaculoase, decât la Bălăceanu și Vadu Pașii. La Bălăceanu, unde astă vară erau sub pragul de 1500 de locuitori cu 5 persoane, va scădea numărul de consilieri locali de la 11 la 9, iar la Vadu Pașii, erau peste 10.000 de locuitori și atunci numărul consilierilor locali va crește de la 15 la 17”, a spus Daniel Țiclea, prefectul județului Buzău.

La finalul ședinței, unii au spus că noutățile nu le vor da bătaie de cap, în timp ce alții au recunoscut și în fața camerei că va fi obositor. Totuși, sumele pe care le vor primi sunt mulțumitoare, deși au fost unii care ar fi vrut bani mai mulți.