Actualitate

(VIDEO) Airsoft, pericol ucigaș! Pe internet, pistoalele modificate se vând fără nicio restricție

Concepute ca instrumente pentru distracție și relaxare, pistoalele de tip airsoft ajung să se transforme în arme cu potențial letal pentru că vânzarea lor este insuficient reglementată. Cu alte cuvinte, oricine poate cumpăra un astfel de pistol, inclusiv de pe internet, fără să dețină o autorizație sau să fi absolvit un curs de specialitate și, cel mai grav, arma poate avea o putere foarte mare, uneori chiar și de aproape 30 de ori mai mare decât cele folosite de cluburile autorizate de airsoft.

Este realitatea scoasă la lumină, în aceste zile, după ce o minoră din Râmnicu Sărat a fost împușcată în cap cu un pistol de tip airsoft, în plină stradă, de un tânăr pe care nu-l cunoștea. Totul s-a întâmplat în noaptea de 6 spre 7 iunie, și, din fericire, tânăra a scăpat doar cu o rană la nivelul feței, fără să-i fie pusă viața în pericol.

Însă, dincolo de acest caz, despre care șansanews.ro a scris aici, rămâne o faptă care s-ar putea repeta oricând, iar urmările ar putea fi mai grave. Din datele prezentate de Inspectoratul Județean de Poliție Buzău, cel care a apăsat pe trăgaci este un tânăr de 18 ani, care și-ar fi cumpărat pistolul de pe internet. Sunt deja câteva aspecte care conturează un fenomen periculos. În primul rând, ușurința cu care oricine poate deține o armă airsoft. Deocamdată, legislația din România nu impune deținerea unui permis de port arma sau absolvirea unui curs de specialitate în cazul celor care au un pistol de acest tip. Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Buzău, Laurențiu Pantazi, a punctat faptul că deși nu sunt letale, pot contribui la tulburarea liniștii și ordinii publice.

Există totuși câteva reguli privind utilizarea, dar care pot fi încălcate cu ușurință, dovada fiind și cazul de la Râmnicu Sărat ”legea interzice ”portul şi folosirea armelor sau dispozitivelor neletale în locuri publice”.  Pentru această faptă, dar și pentru că există suspiciunea modificării puterii pistolului, tânărul de 18 ani este cercetat, în libertate, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor și loviri și alte violențe.

Un alt doilea aspect, și poate cel mai grav, îl reprezintă faptul că aceste arme de airsoft sunt din ce în ce mai puternice astfel încât devin periculoase. De exemplu, pe internet, acolo unde vânzarea lor se face fără nicio reglementare, se găsesc pistoale de la 3 J până la 28 J, o putere mult mai mare față de armele care, de exemplu, sunt folosite de jucătorii din cluburile autorizate de airsoft.

Anunțurile de pe internet conțin toate aceste detalii cu privire la faptul că armele puse în vânzare sunt modificate, la ce putere ajung, însă nu spun ce răni ar putea provoca dacă sunt folosite necorespunzător. Totuși, cei care le-au pus în vânzare recunosc că o armă airsoft de 28 J  poate sparge un geam de mașină, de la o distranță de 15 metri.

Ionuț Danil, jucător airsoft, echipat

Airsoft-ul este un sport agreat de mulți tineri care știu că trebuie practicat cu responsabilitate. Ionuț Danil, jucător de airsoft din Buzău, ne-a explicat ce înseamnă acest sport și cum aceste ”jucării” pot deveni arme dacă ajung în mâna unor oameni care nu le folosesc corespunzător.

De exemplu, în timpul jocurilor organizate, se folosesc arme cu putere de până la 1J, iar toți jucătorii au echipamente adecvate, inclusiv ochelari tocmai pentru ca ”împușcăturile” să nu provoace nici durere și nici răni.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, aceste arme airsfot ar trebui să aibă o putere de până în 7J, iar orice modificare infracțiune.

”Orice modificare adusă unor astfel de arme sau folosirea de alte proiectile în afara celor din plastic, precum şi utilizarea unor arme tip airsoft ce dezvoltă o putere mai mare de 7 jouli, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor”, informează IPJ Buzău.

De reținut că incidentele provocate cu arme de tip airsoft se pot transforma relativ ușor în fapte penale, cercetate ca atare. În funcţie de circumstanţele în care se produc incidente cu astfel de arme, persoanele care le-au utilizat pot fi cercetate pentru diferite tipuri de infracţiuni: ameninţare, tulburarea liniştii şi ordinii publice, lovire sau alte violenţe, etc.