Actualitate

Garanții suplimentare pentru salariile profesorilor, aprobate de Guvern. Dascălii răspund cu un protest de amploare în Capitală

Guvernul a aprobat astăzi, în ședință, un memorandum prin care s-a angajat să ofere garanţii suplimentare privind salarizarea profesorilor debutanţi. Documentul prevede și necesitatea investițiilor în instituţiile de învăţământ. Memorandumul este o garanție suplimentară că vor urma majorări salariale, a declarat ministrul Ligia Deca.

”Toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită şi de majorările salariale cuvenite şi ca o garanţie suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern a fost aprobată Declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului”, a anunţat Ligia Deca.

Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, pentru a le oferi cadrelor didactice garanția unui act oficial.

”În prima parte este vorba de majorările salariale din ultimii doi ani, a doua parte vizează investiţiile în infrastructura şcoală şi universitară, atât din fonduri europene cât şi fonduri naţionale şi ele sunt toate listate pentru a se vedea clar atât amploarea cât şi investiţia urmând o secţiune care subliniază din nou elementele din noul pachet al legilor educaţiei, ce vin în sprijinul carierei didactice. Asumarea pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri principale, pe de o parte garantarea principiului pe care se va baza noua grilă pentru învăţământ din legea salarizării şi anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economic, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public”, a mai spus Deca la finalul ședinței de Guvern.

Garanțiile ce se regăsesc în memorandum au fost asumate de coaliția de guvernare.Premierul liberal Nicolae Ciucă speră ca, prin semnarea angajamentului politic, angajații din educație să renunțe la grevă, pentru ca anul școlar să se încheie cu bine.

“Aici nu este vorba doar de relaţia dintre membrii sindicatelor şi Guvern, este vorba de impactul şi consecinţele acestor decizii asupra a milioane de copii, asupra a milioane de părinţi, şi, cel mai important, asupra a sute de mii de copii care urmează să susţină Evaluarea naţională şi Bacalaureatul. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noştri le înţeleg şi înţeleg de asemenea apelul la încredere şi raţiune pe care-l fac de la masa Guvernului pentru a înceta această grevă şi a putea să finalizăm şi să închidem anul de învăţământ, concretizând tot ceea ce am discutat în documente oficiale care sunt absolut angajante pentru Guvernul României în respectarea angajamentelor pe care le avem faţă de sistemul de educaţie”, a declarat premierul, înaintea ședinței de Guvern.

Rămâne de văzut dacă memorandumul este suficient pentru a-i determina pe dascăli să renunțe la greva generală. Sindicaliștii din teritoriu sunt așteptați să transmită ce poziție au. Semnalele din țară arată, până la această oră, că poziția celor mai mulți dascăli este să continue greva.

Mai mult, angajații din învățământ au transmis că mâine vor protesta în Piața Victoriei. Peste 20 de mii de angajați din educație din toată țara sunt așteptați mâine în Capitală, pentru a participa la un miting, ce va avea loc începând cu ora 11.00.

Printre protestatarii ce vor ajunge mâine la București ca să-și strige nemulțumirile în fața Guvernului și la Palatul Cotroceni se vor afla și angajați din învățământul buzoian. Potrivit liderului Sindicatului din Învățământul Preuniversitar, Ion Dobre, la miting vor participa peste 250 de angajați din școlile din Buzău.

”Nu renunţăm la proteste!”, este mesajul transmis de sindicaliștii din educație.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian