O comună cu aproape 1.300 de locuitori nu are niciun fel de asistență medicală. Bătrânii care au nevoie de medic sunt duși chiar și cu mașina primarului până la cabinetul din comuna vecină. Se întâmplă în Largu, o comună aflată la aproape 30 de kilometri de prima unitate medicală și la circa 70 de kilometri de Spitalul Județean Buzău și în care nu există nici măcar un asistent comunitar. Situația a fost prezentată de Cristina Ungureanu , directorul Direcției de Sănătate Publică Buzău, care a subliniat că întreg județul stă foarte prost la acoperirea serviciilor de asistență comunitară. Concret, procentul de acoperire a populației cu servicii de asistență medicală comunitară în anul 2024, raportat la populația județului, a fost de doar 17,66%!
Situația din Largu persistă de câțiva ani, iar în prezent există speranțe de mai bine. Primarul Florin Claudiu Pasăre a explicat, într-o declarație pentru sansanews.ro, faptul că medicul de familie care este acum la Luciu va veni în Largu în maxim o lună, când va fi gata amanejarea dispensarului din comună. Apoi mai rămâne o singură problemă, respectiv cea a asistentului comunitar. Voință și dorință există, însă banii lipsesc.
Până se găsesc banii pentru angajarea unui asistent comunitar, iar medicul de familie va acorda asistență medicală la Luciu, adică la patru kilometri distanță de Largu, bolnavii sunt duși la cabinet chiar și cu mașina primarului . Mai grav este în cazurile medicale grave unde ar fi nevoie de transport până la o unitate medicală, cea mai apropiată fiind spitalul de la Smeeni, adică la 30 de kilometri distanță.
Din păcate, Largu nu este singura localitate care se confruntă cu probleme din cauza serviciilor de asistență medicală comunitară. În total, în județul Buzău sunt doar 80 de posturi de personal comunitar, distribuite pe 61 unități administrativ-teritoriale (70% din totalul unităților administrativ-teritoriale din județul Buzău), respectiv 65 posturi de asistenți medicali comunitari și 15 posturi de mediatori sanitari.
”În mediul urban, acoperirea este de 40%, ceea ce înseamnă că programul se derulează în 2 localități urbane din cele 5 localități existente (oraș Nehoiu și oraș Pogoanele). În mediul rural, acoperirea este de 67%, din 82 de localități rurale în 55 sunt angajați asistenți medicali comunitari care să furnizeze servicii de asistență medicală comunitară persoanelor vulnerabile, 27 localități sunt fără. În anul 2024 s-a acordat aviz favorabil pentru înființarea de posturi noi de asistent medical comunitar la nivelul a 4 UAT-uri”,se arată în raportul DSP.
De ce nu avem asistență comunitară în toate comunele? Răspunsul este simplu: lipsa banilor, spun primarii, însă DSP spune că , acolo unde s-a dorit cu adevărat, primarii au găsit bani în buget pentru a plăti salariile acestor oameni.
De altfel, rolul unui asistent comunitar este esential, iar Cristina Ungureanu, directorul DSP, a subliniat faptul că doar cu ajutorul acestor oameni se poate crește accesul populației și, în special, al grupurilor vulnerabile la servicii de sănătate de bază.
La finalul lunii martie a anului 2024, numărul persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile introduse în catagrafie de către asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari era de 77.312, cu o creștere de 1.009 persoane față de anul precedent, procesul fiind dinamic, evolutiv








Adaugă comentarii