Fenomenul concediilor medicale este scăpat de sub control, iar singura soluție ar fi schimbarea rapidă a legislației care reglementează verificarea actelor medicale care le permite angajaților să stea acasă pe motiv de boală și să fie pătiți! Este semnalul de alarmă pe care l-a tras miercuri, în ședința Colegiului Prefectural, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău. Mai mult, Simona Anghel a cerut sprijinul prefectului pentru rezolvarea acestei situații care la acest moment pare imposibil de controlat la nivelul instituției responsabilă de verificarea concediilor medicale.
”Avem sesizări. Vin angajatorii la noi și ne spun că știu că angajații nu sunt bolnavi, sunt plecați în străinătate. Nu avem cum să-i ajutăm. Dacă nu avem o legislație foarte bine pusă la punct, noi scăpăm din mână aceste concedii medicale. Deja sunt scăpate de sub control! Vă rugăm, tot timpul să ridicați această problemă, dacă mai rămân concediile medicale la Casa de Asigurări de Sănătate și nu se schimbă legea în ceea ce privește verificarea și controlul o să intrăm într-un colaps fantastic”, a punctat Simona Anghel.
Anul trecut au fost verificate aproape 6.000 de concedii medicale la nivelul județului Buzău și toate au fost în regulă. Asta pentru că, a explicat tot Simona Anghel, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate are competențe limitate în aceste verificări. Practic, angajații CJAS pot controla doar ceea ce este scris pe documentele medicale dar nu pot verifica ce este în spatele acestor concedii medicale, adică analize, proceduri sau cum a fost pus diagnosticul care atestă că angajatul are nevoie de repaus.
”Anul trecut, în timpul celor 11 controale au fost verificate 5.959 de concedii medicale. Nu s-a dat nicio sancțiune, nicio amendă. De ce? Pentru că erau în regulă. Sunt controale operative sau tematice. Ne ducem la medicii prescriptori, vedem dacă au convenții pentru eliberarea concediilor medicale și toți au. Pacientul este trecut corect în registru. Deci noi verificăm doar scriptologia. Ce este în spatele acestei prescripții noi nu putem verfica! Nu putem verifica dacă sunt în spate analize de sânge, consum de medicamente, etc. Noi avem un singur medic care se ocupă de programele pe care le derulăm. Nu avem medici experți în medicina muncii”, a explicat Simona Anghel.
Pe de altă parte, Simona Anghel a vorbit și de concesințele financiare pe care le suportă angajatorii și anume întârzierile în recuperarea banilor după concediile medicale. De exemplu, la acest moment abia se fac plățile pentru concediile medicale acordate în mai anul trecut.
În acest context, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate este de părere că ar trebui schimbată de urgență legislația în acest domeniu. În plus, o soluție ar fi și implicarea în acțiunile de control a medicilor specialiști în medicina muncii, angajați ai Caselor de Pensii, dar și a medicilor de medicina muncii care au colaborare cu agenții economici.
Anul trecut, în Buzău , cele mai multe concedii medicale au fost eliberate de medicii neurologi, ortopozi sau chiar medicii de familie.








Adaugă comentarii