Așa cum avem legume și fructe timpurii, produse în spații încălzite, anul acesta, un buzoian se mândrește cu prima recoltă de struguri copți încă din iunie, adică cu câteva luni mai devreme decât eram obișnuiți. Reușita aparține lui Claudiu Breazu, un legumicultor din Glodeanu Sărat, care a decis să testeze vița de vie cultivată în solarii încălzite inspirându-se de la colegul său din Olt, Ionel Păunel, primul român care a produs struguri în spații protejate.
Invitat la Focus News, Claudiu Breazu a povestit că în mai 2023 a decis să cultive primii butași de viță de vie, iar acum, la un an distanță se pregătește să culeagă primele roade. Strugurii s-au dezvoltat frumos, iar un ciorchine va depăși două kilograme.
”Am fost curios la început, când am văzut strugurii colegului nostru, Ionel Păunel, primul om care a aduc această cultură în spații protejate. M-am gândit foarte bine dacă să încerc și eu, dar acum îmi place foarte mult ce a ieșit. Eu am cultivat viță de vie pe toata suprafață de solarii pe care o am, respectiv 10.000 de metri pătrați”, a spus Claudiu Breazu, invitat la Focus News.
Așa cum se poate vedea în imaginile trimise în exclusivitate redacției Focus Tv și sansanews.ro , strugurii au început să se coacă iar prima recoltă va fi culeasă săptămâna viitoare. Producătorul spune că prima producție nu va fi foarte mare dar clienții deja au început să-l contacteze.
”Voi vinde și la persoanele fizice care vor ajunge în fermă, însă avem deja solicitări și de la supermarketuri. Am trimis deja la analiză primele fructe și sunt convins că totul va fi bine pentru că nu folosim decât combatere biologică astfel că strugurii noștri sunt sănătoși și foarte gustoși”, a spus Claudiu Breazu.
Fermierii care au testat metoda cred că acesta este, de fapt, viitorul agriculturii. Asta pentru că, pe de o parte, strugurii timpurii pot fi vânduți la preț de trufandale, iar pe de altă parte, spațiile sunt eficientizate la maximum. În partea superioară a solariilor se coc struguri, pe pământ legumele. De exemplu, Claudiu Breazu a avut în solarul cu struguri și o cultură de castraveți, iar acum, după recoltarea acestora, a cultivat roșii.
Prima recoltă de struguri din solarii a fost scoasă pe piață în 2023 de Ionel Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, cel care a adus hibrizii din Republica Moldova. Sunt struguri de masă, un hibrid alb și altul rose.
„În 2021, împreună cu colegul și prietenul meu Domnicu Gheorghe, din Scărișoara, județul Olt, am luat decizia de a cultiva viță de vie, soiuri de masă în solar, un proiect ambițios pentru amândoi, dar chiar dacă suntem în faza de pionerat, rezultatele încep să apară. Gheorghiță a cultivat o parte din aceste delicioase soiuri în solariile cu încălzire, iar acum a început recoltatul strugurilor”, spunea femierul Ionel Păunel pe Facebook.
Adaugă comentarii