Actualitate

(Video) ”Captură”record anunțată de OPC Buzău. Produse de aproape 1 milion de euro, retrase de la vânzare

Luna decembrie a venit cu o ploaie de sancțiuni pentru aproape toți agenții economici verificați în această perioadă de inspectorii de Protecția Consumatorului. Fie că a fost vorba despre produse alimentare, fie despre mărfurile nealimentare, neregulile găsite au fost în număr foarte mare motiv pentru care și bilanțul sancțiunilor este pe măsură. Potrivit raportului prezentat de Cornelia Galer, comisar șef OPC, în cadrul Colegiului Prefectural, în total au fost desfășurate 23 de controale în urma cărora au fost aplicate un număr de 17 sancțiuni din care 13 sancțiuni cu amendă contravențională în cuantum de 160.000 lei și 6 avertismente.

Au fost însă și situații atât de grave încât s-a impus retragerea produselor de la comercializare. Măsura a fost aplicată atât în cazul produselor alimentare, găsite fie expirate fie cu alte abateri care nu permiteau comercializarea lor în condiții sigure pentru consumatori. În total, au fost retrase de la vânzare mărfuri alimentare în valoare de aproape 16.000 de lei.

Abaterile constatate în acțiunile de control:

  • – schimbarea stării termice a produselor alimentare (produse alimentare refrigerate regăsite în congelator);
  •  – comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare;
  • – comercialziarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice (zone cu mucegai, miros înțepător nespecific);
  •  – comercializarea unor produse alimentare aflate în afara datei limită de consum;
  •  – utilizarea unor tocătoare cu grad avansat de uzură;
  •  – folosirea unor spații de depozitare necorespunzătoare;

Haine, în valoare de un milion de euro, retrase la vânzare

Probleme majore au fost găsite și în magazinele chinezești din județul Buzău. Aici, comisarii au identificat produse textile în valoare de aproape un milion de euro care nu erau etichetate corespunzător.

Aceste controale au fost făcute respectând tematicile indicate la nivel național, fie ca urmare a unor reclamații venite de la consumatori.

Acțiunile de control s-au desfășurat atât în mediul urban cât și mediul rural, în special în piețe și oboare, supermarket-uri și en-gross-uri, locuri unde se desfășoară o activitate comercială intensă și unde există un aflux mare de cumpărători, dar și în restul magazinelor desfășoară activități de comerț.