Actualitate

(Video) Cât au ajuns să cheltuie buzoienii pe mâncare după valul de scumpiri. Producătorii anunță noi majorări de prețuri

Prețurile alimentelor au luat-o razna în ultima vreme. Se vede la raft, iar oamenii resimt creșterile din plin. După criza privind facturile la gaze sau electricitate, precum și scumpirea carburanților, românii primesc, în plin, o nouă lovitură: creșterea prețurilor la mai toate produsele alimentare.

Comerțul mondial de grâu este asigurat, mai mult de 30%, de Rusia și Ucraina. În cazul porumbului, vorbim de aproximativ 20%, 32% în cazul orzului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase, iar efectul războiului dintre cele două țări se resimte, mai ales financiar.

Prețurile alimentelor s-au majorat la un nivel record, iar acest lucru se poate observa atât în ceea ce privește consumul, dar și în vânzări.

FAO – Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură – a publicat cea mai recentă valoare pentru Food Price Index. Acesta măsoară modificările prețurilor înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În februarie, acest indice a crescut până la 140,7 puncte, de la 135,4 puncte în ianuarie, potrivit playtech.ro.

Majoritatea comercianților observă deja o înrăutățire a situației privind vânzările. Buzoienii sunt mai calculați când vine vorba de cheltuieli și încearcă să-și asigure necesarul alimentar în funcție de salarii.

La raft, prețurile sunt din ce în ce mai mari, iar specialiștii vorbesc deja de o posibilă criză alimentară la nivel mondial. Prețurile în sectorul alimentar vor continua să crească.

După expirarea măsurilor de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică, se așteaptă o serie de scumpiri, iar inflația să treacă de 11% în perioada aprilie-iunie, transmite un studiu realizat de Banca Națională a României.