Actualitate

(UPDATE) Murăturile, out! S-a dat ordinul pentru eliberarea adăposturilor anti-aeriene din Buzău

UPDATE: Autoritățile buzoiene vin cu precizări privind eliberarea adăposturilor anti-aeriene din municipiul Buzău și subliniază că nu este vorba despre o decizie luată la nivel național, ci de un ordin al autorităților locale, care au hotărât ca zilele acestea să solicite locatarilor eliberarea spațiilor cu destinație de adăpost civil, după ce s-a constatat că multe dintre ele au fost transformate în adevărate depozite.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Adăposturile anti-aeriene din municipiul Buzău, golite de borcanele cu murături și alte lucruri ale locatarilor. Toate adăposturile din municipiul Buzău sunt atent verificate, zilele acestea, de specialiști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Acolo unde adăposturile sunt ocupate cu diverse lucruri ale locatarilor, se dispune imediat eliberarea spațiului pentru a fi amenajat astfel încât să poată adăposti cetățenii în caz de urgență.

”S-a stabilit la nivel național ca toate adăposturile să fie golite. Scos din ele murături, biciclete și așa mai departe și lăsate libere. După aceea vor veni noi ordine pentru verificarea lor și dotarea cu ce e nevoie. Normal, prin lege, termenul e de 48 de ore”, a declarat, pentru Șansa News, șeful Protecției Civile din Primăria Buzău, Marian Popa.

E puțin probabil însă ca adăposturile să poată fi eliberate în termenul legal de 48 de ore.

”Sunt oameni care stau și de 40 de ani într-un loc și în atâția ani au tot adunat, sunt bătrâni… Sperăm totuși ca până luni sau cel târziu marți să fie gata”, a mai spus Marian Popa.

În municipiul Buzău sunt 39 de adăposturi de protecție civilă, dintre care 28 sunt cele publice. Lista acestora poate fi consultată AICI

La sfârșitul săptămânii trecute, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă va verifica starea tuturor adăposturilor de protecţie civilă pentru a se asigura că în caz de nevoie acestea pot fi folosite de populație. Dacă în timp s-au compartimentat în depozite, atunci acestea trebuie modificate şi redat spaţiului scopul inițial, a subliniat Raed Arafat, care a făcut apel la asociaţiile de proprietari şi autorităţile locale să  pună adăposturile la punct.