După patru ani de gimnaziu, absolvenții claselor a VIII-a intră în febra examenelor. 25 și 26 iunie sunt zilele în care elevii vor susține examenele scrise la limba și literatura română, respectiv matematică. Deși, indiferent de cât de mult s-au pregătit, adolescenții nu au cum să scape de emoții, Cătălin Zaman, profesor MERITO de Limba și Literatura Română, cunoscut în toată țara drept „Profu de la țară” , are câteva sfaturi de care elevii ar trebui să țină cont în sala de examen. Cătălin Zaman spune că, așa copiii vor scăpa și de emoțiile pe care le au înaintea examenului și cu siguranță, dacă s-au pregătit, vor avea și rezultate foarte bune la Evaluarea Națională.
În primul rând, profesorul MERITO le recomandă elevilor să –și citească de două ori subiectele, înainte de a începe rezolvarea. Prima lectura este necesară tocmai pentru a se obișnui cu cerințele și a scăpa de emoțiile de început de examen. La a doua citire, deja elevii se familiarizează cu subiectele și pot înțelege cerințele. Abia apoi pot trece la rezolvarea exercițiilor.
Cătălin Zaman este de părere că subiectele ar trebui abordate în ordinea lor firească, însă pentru ultimele subiecte trebuie folosită obligatoriu ciorna.
O atenție sporită trebuie acordată și modului în care se exprimă, ortografiei dar și caligrafiei. Aici se pierd relativ puncte!
”Statistica Ministerului arată că peste 80% dintre elevi au probleme de exprimare și cu ortografia și punctuația” , a punctat Cătălin Zaman.
Mesajul ”Profului de țară” este pentru o atenție sporită la exercițiile de gramatică pentru că acolo pot pierde sau câștiga puncte importante.
”Le-am spus copiilor, mai ales pe itemii de tip grilă, acolo unde ei se simt nesiguri, să aleagă o variantă, cea care li se pare potrivită, și să nu mai revină asupra ei. De obicei acolo se produc decalaje”, a mai spus Cătălin Zaman.
Alte câteva sfaturi utile pentru examenul din următoarele două zile pot fi urmărite AICI.
Potrivit IȘJ Buzău, pentru Evaluarea Națională s-au înscris 3.730 de elevi care sunt așteptați în 33 de centre de examen. La nivelul județului va fi amenajat și un centru de evaluare. În desfășurarea acestui examen va fi implementată, în premieră, evaluarea digitalizată, după ce acest sistem de corectură a fost testat la simularea națională din luna mai.
Adaugă comentarii