Actualitate

(VIDEO) Ce se poate face pentru ca prețurile să fie ținute sub control. Ideea inedită lansată de senatorul Vlad Pufu

Alimentele de bază, printre care pâinea, laptele, carnea și ouăle, dar și ulei, telemea, legume și fructe se vor ieftini după ce Guvernul a dat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență pentru plafonarea marjelor de adaos comercial. Acestea se vor aplica atât la producător, cât și la distribuitor şi vânzător și vor determina o scădere a prețurilor. Aplicarea plafonării se va face doar pentru o perioadă de 3 luni, în funcție de rezultat putându-se prelungi termenul.

În acest context, senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu spune că prețurile reprezintă o problemă de fond în România, întrucât prețul pieței e stabilit de marii retaileri, iar producătorii locali nu au unde să-și vândă marfa.

”Atât timp cât nu există o multitudine de spații de vânzare pentru accesul necondiționat al producției românești, nu are cine să facă jocul pieței între cerere și ofertă. Degeaba încurajăm doar producția și procesarea în țară dacă producătorii nu au unde să vândă pentru că spațiile de vânzare s-au monopolizat. La ora actuală, prețurile sunt dictate în țară doar de 4-5 mari retaileri. Aceștia au dezvoltat nu numai malluri alimentare în centrele orașelor, dar au canibalizat goana după profit. Au mers până în ultimul cătun sau cartier având aceeași sursă externă a produselor”, spune parlamentarul liberal.

Într-o intervenție la Realitatea Plus, senatorul buzoian a vorbit despre aceste probleme, dar a lansat și o idee care ar putea duce la un echilibru al pieței: statul să se implice și să achiziționeze un mare retailer, pentru a da acces producătorilor români. Totuși, trebuie să existe și două condiții esențiale: afacerea de stat să fie listată la bursă și să fie condusă de specialiști din străinătate, fără ingerințe politice.

Senatorul PNL Buzău spune că o astfel de investiție făcută de statul român poate fi recuperată destul de repede, prin impozitele plătite la bugetul de stat. O altă variantă ar fi și implicarea unuia dintre marii retaileri români din bricolaj și dezvoltarea unei divizii alimentare în cadrul magazinelor deținute.

”Sunt două formule rapide de a relansa industria alimentară românească. Cu o piață asigurată, vom putea vorbi apoi, din nou, despre cercetare și inovare in acest sector economic. Sper că vă aduceți aminte că, în pandemie, când se vorbea despre închiderea granițelor, se punea problema ca fiecare stat să își prioritizeze propriile piețe…”, mai spune senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu, într-o postare pe Facebook.