Actualitate

Luna lui Cuptor aduce primul val de caniculă! Avertismentul meteorologilor vizează și Buzăul

Sursă foto: IMPACT.ro

Nici nu a început bine, că luna lui Cuptor aduce și o primă avertizare de caniculă, valabilă în întreaga țară. Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare, potrivit căreia timp de 3 zile, de mâine până joi inclusiv, disconfortul termic va fi în creștere, mai ales în regiunile sudice și estice. Indicele temperatură-umezeală va atinge și chiar va depăși local pragul critic, iar temperaturile vor putea ajunge și la 36 de grade Celsius la umbră.

”Disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă, marți (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade”, se arată în informarea ANM.

Între timp, astăzi, până la ora 21.00, județul Buzău, dar și alte județe din zona de est a țării se află sub o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică. În Carpații Orientali și de Curbură, în sudul Moldovei, nordul Munteniei și în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 55…60 km/h, izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.