Actualitate

(VIDEO) Cel mai bun licean sudor, desemnat la Buzău. Municipiul găzduiește prima ediție a concursului național

Municipiul Buzău este, începând de astăzi, gazda a două competiții școlare importante. Pe parcursul întregii săptămâni, la Buzău are loc faza națională a Olimpiadei din aria curriculară „Tehnologii” – domeniul Mecanică și Concursul național pe meserii pentru învățământul profesional – calificarea SUDOR. Elevi din 34 de județe ale țării se vor întrece la Buzău.

În ceea ce privește concursul de sudori, este pentru prima dată când se organizează o etapă națională. Până acum, concursul se desfășura doar la nivel regional. Însă, la initiativa Liceului D Filipescu, din Buzău, s-a luat decizia organizării unei etape naționale în cadrul căreia să fie desemnat cel mai bun licean care cunoaște tainele acestei meserii. Astfel, prima etapă națională este organizată la Buzău.

“În ceea ce privește Olimpiada de mecanică am putea spune că ne-a venit rândul să organizăm o astfel de competiție națională, Buzăul n-a mai găzduit de 5 ani un astfel de eveniment. Referitor la concursul pe meserii, suntem județ inițiator și propunător pentru introducerea la nivel național a calificării profesionale de sudor și cred că era normal să fim și cei care organizează pentru prima oară această etapă națională pentru concurs. În total, pentru calificarea sudor, fiind primul an în care se organizează, un număr mai scăzut- 14 copii din întreaga țară”, a explicat inspectorul școlar Elena Iordache.

Concursul va consta în două probe: cea scrisă, organizată mâine, iar cea practică, joi.

“Participarea la astfel de competiții îi motivează pe copii și, automat, competițiile au și formă practică, probă care deschide un pic orizontul pentru integrarea pe piața muncii.  Să ne gândim că pentru calificarea sudor avem partener un operator economic de renume din Buzău care ne susține și care a acceptat să găzduiască proba practică. Și, de ce nu, este posibil ca la finalul probei să vină și cu ofertă pentru viitor pentru cei mai mai buni dintre ei.

Buzăul va fi reprezentat la Concursul național pentru sudori de Iulian Bunea, elev al Liceului D. Filipescu.

În prezent, sudorii sunt tot mai căutați de agenții economici din Buzău, însă sunt extrem de greu de găsit. Din cauza crizei de meseriași, angajatorii ajung să îi “vâneze” pe viitorii sudori chiar din timpul școlii.