O știre venită, zilele trecute, de la EUROPOL și Poliția Română l-a adus în prim-plan pe un ofițer de poliție de la IPJ Buzău, care a reușit să câștige un premiu foarte important. Comisarul Vlad Olaru, care din 2010 lucrează la Biroul de Analiza Informațiilor din IPJ Buzău, a fost premiat de EUROPOL ca fiind ”Analistul operațional de informații al anului 2024”.
Șansa News a scris despre acest subiect, dar și despre cazul care i-a adus distincția, aici.
Comisarul a acceptat invitația Focus TV de a participa la emisiunea Focus News și a vorbit în exclusivitate despre el, dar și despre activitatea sa.
Buzoianul, după cum a mărturisit în direct, este de fapt vrâncean. Originar din orașul Panciu, județul Vrancea, Vlad Olaru și-a dorit de mic să devină polițist. Era pasionat de filmele polițiste, iar de la pasiune până la deveni polițist, așa cum și-a dorit, parcursul a fost unul firesc. În anul 2003 a fost admis la Liceul Militar ”Neagoe Basarab”, actualmente Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen, iar după liceu a urmat Academia de Poliție. La absolvirea Academiei a primit repartiție la Buzău, unde lucrează și astăzi.
Vlad Olaru spune că a fost repartizat acolo unde și-a dorit: iubita lui din liceu este din Buzău, aceasta devenindu-i apoi soție. ”Sunt măritat la Buzău”, glumește comisarul, pentru care repartiția a venit ca o binecuvântare.
Extrem de modest, comisarul Vlad Olaru spune că munca sa nu este la fel de importantă ca activitatea ofițerului de caz, care adună informațiile. Pentru el, munca e mai mult tehnică, însemnând ore în șir petrecute în fața calculatorului pentru a pune cap la cap volumul de informații adunate de colegi. Totuși, ceea ce face poate fi comparat cu munca unui magician, care scoate din pălărie nu un iepure, ci informații cruciale în parcursul investigațiilor.
Cazul pentru care a primit distincția a presupus un volum foarte mare de informații și analizarea acestora prin folosirea unor tehnici inovative, mai spune Vlad Olaru. Toate acestea și multe altele au atârnat greu în balanță în momentul în care meritele i-au fost recunoscute și a primit distincția din partea EUROPOL.
Dragostea falsă este cea mai folosită metodă de racolare a victimelor traficului de persoane, iar comisarul a făcut, în timpul intervenției sale, și profilul agresorului prin metoda ”Loverboy”, dar și pe cel al victimei. Nu în ultimul rând, a venit cu sfaturi utile pentru tinere, astfel încât să nu cadă în plasa unor infractori:
Adaugă comentarii