Un ofițer de poliție din Buzău care lucrează ca analist operațional de informații câștigă detașat competiția de cel mai bun din România, în aria sa de competență, dar și unul dintre cei mai buni la nivel european. Comisarul Vlad Olaru, încadrat la Biroul de Analiza Informațiilor de la Buzău, a fost premiat de EUROPOL ca fiind ”Analistul operațional de informații al anului 2024”.
Distincția i-a fost acordată buzoianului, la una dintre categoriile competiției EUROPOL, cea care premiază un analist sau o echipă de analiști pentru furnizarea de analize operaționale remarcabile care conduc la prinderea unor infractori. Premiul a fost împărțit între românul Vlad Olaru și reprezentanți ai Poliției iberice, dar ambele contribuții în soluționarea unor dosare au fost hotărâtoare. De pildă, comisarul Vlad Olaru a ajutat decisiv la soluționarea unui caz de trafic de persoane în care era implicată o rețea cu ramificații în Irlanda și Regatul Unit. Detalii AICI.
Buzoianul a declarat că prin acest premiu i se recunoaște ”aportul analitic decisiv prin furnizarea a 12 materiale analitice complexe” care conțineau date importante privind activitatea infracțională a persoanelor bănuite de trafic de persoane.
”Astfel, în aprilie 2023 s-a dispus reținerea a cinci inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 4 inculpați. Au fost puse în executare 17 mandate de percheziție domiciliare în România și două în Irlanda. De asemenea, prin intermediul materialelor analitice furnizare a fost evidențiat circuitul financiar constând în efectuarea de transferuri monetare pe numele unor persoane prin sistemul monetar rapid sau prin virament bancar astfel încât să fie ascunse sau disimulate originea ilicită și beneficiarul real al sumelor de bani. În urma perchezițiilor au fost identificate sumele de 21.470 de euro, 4300 de lei și 70 de lire sterline, 21 de telefoane mobile, mai multe carduri bancare, un laptop și o cantitate de drog de mare risc. A fost instituită măsura sechestrului asigurator pentru 6 imobile și 6 autoturisme până la concurența sumelor 480.000 lire sterline și 427.000 de euro, bani obținuți din activitatea infracțională”, a detaliat Vlad Olaru.
Munca unui analist operațional de informații este extrem de valoroasă, mai ales în cadrul unor dosare greu de soluționat. Este o activitate de intelligence ce presupune analiza informațiilor existente, confruntarea lor cu informații din bazele de date existente. Ca rezultat, poate oferi legături valoroase celor care lucrează în operativ sau îi poate conduce către identificarea de noi probe, astfel încât să ajungă la descoperirea unor infractori, în situații complicate.
Ofițerii de analiză operațională sunt încadrați într-o structură centrală a IGPR, Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor, și își desfășoară activitatea în cadrul unor birouri teritoriale.
Adaugă comentarii