Devenită una dintre destinațiile de week-end ale județului, cu un potențial natural uriaș, dar și cu facilități de turism în plină dezvoltare, una dintre comunele din zona de munte ar putea rivaliza, în câțiva ani, cu o celebră stațiune elvețiană. Comparația și viziunea nu ne aparțin, dar au fost expuse, recent, într-o dezbatere televizată. Autorul este un tânăr vizionar care a cunoscut Elveția în perioada studiilor și care construiește, acasă, în România, un proiect de turism sustenabil: Răzvan Popa, președinte al Ținutului Buzăului.
Comuna considerată a avea un potențial mare de dezvoltare este Colți. Numărul celor care au vrut să viziteze complexul rupestru de la Aluniș sau să admire spectacolul oferit de bucățile de chihlimbar expuse la muzeul din localitate a crescut constant. Un alt factor care a contribuit la promovarea comunei a fost și inaugurarea Aluniș Art Center cu o școală de olărit unică în Buzău. Dar, comuna buzoiană Colți a fost înzestrată cu peisaje și comori naturale care ar merita să fie puse în valoare mult mai mult. Asta și-au spus și reprezentanții Asociației “Ținutul Buzăului”, care au planuri mărețe pentru dezvoltarea acestei zone.
Într-o intervenție în direct la Focus Tv, Răzvan Popa, preeșdintele asociației, a prezentat câteva dintre proiectele care vor fi implementate la Colți, astfel încât turiștii să poată ajunge în comună și să rămână timp de câteva zile, nu doar una, cum se întâmplă în prezent.
“Venim cu încă un centru de vizitare, complementar Muzeului Chihlimbarului, care va spune o altă poveste: cum arăta Ținutul acum 25 milioane de ani, când se forma chihlimbarul. Va fi o poveste pe de o parte geologică, pe de altă parte și culturală. Sperăm să deschidem punctul de vizitare în vară. Vom avea și o colecție clasică de chihlimbar, dar și de fosile de pești. Deja am început să aducem fosile din toată lumea să arătăm cum au evoluat peștii, dar și cum s-a schimbat continentul nostru. Vom veni și cu foarte multe trasee care vor fi și trasee de bicicletă și trasee de drumeție circulare de diferite dificultăți dar și perioade de timp. Poți să faci un traseu într -o oră, poți să faci un alt traseu de 3 ore, poți să faci un alt traseu într-o zi întreagă astfel încât poți să stai acolo să și vizitezi și să faci și trasee. În plus, s-au deschis și puncte gastronomice locale în zonă care ne ajută foarte mult. Mi-a rămas în minte modelul St Moritz, din Elveția, și noi glumim uneori și spunem că în curând Colți va deveni St Moritz-ul Ținutului Buzăului.”
De ce a fost aleasă comuna Colți pentru promovare intensă?
“Colți e zona care are potențialul de a se schimba cel mai rapid. De aceea ne concentrăm pe ea, pentru că putem rapid să dăm un exemplu foarte clar și foarte coerent și apoi putem să ne mutăm pe altă zonă, cum este Bozioru care este foarte aproape. Deja am făcut niște lucruri aici, am făcut traseu, am făcut un punct de vizitare.”
Adaugă comentarii