Cea mai bună tomată din Buzău are o textură cremoasă, cu semințe puține, iar gustul său este completat perfect de o bucată de brânză. La fel de gustoasă este și când se consumă singură pentru că cercetătorii buzoieni o consideră o delicatesă. Este vorba despre soiul de tomate Inimă de bou, Andrada care, astăzi, la degustarea organizată,vineri, în premieră, la Stațiunea de Cercetare Legumicolă, a fost pe placul celor mai mulți dintre cei care au încercat-o.
Evenimentul a adunat pe aceeași masă 40 de varietăți de tomate, astfel că lupta pentru titlul de „cea mai gustoasă tomată din Buzău” a fost destul de strânsă. Fiecare participant a avut de completat câte un chestionar în care au jurizat, cu note de la 1 la 5, fiecare varietate degustată.
Unii au fost încântați de gust, alții de culoare dar au fost și soiuri care au stârnit ”dueluri” între degustători. De exemplu, soiul de roșii tip cireașă, de culoare închisă. În timp ce pentru unii, tomata a reprezentat gustul roșiilor din grădina bunicii, alți participanți nici nu vrut să o încerce tocmai pentru că avea o culoare ciudată și prea multe semințe.
Degustarea a durat câteva ore , iar la final participanții au mărturisit că nici nu știau că există atât de multe varietăți de tomate și chiar dacă le-a fost greu să o aleagă pe cea mai gustoasă recunosc că toate au fost mai bune decât ce găsesc pe piață.
În căutarea tomatelor naturale au fost și mai mulți angajați de la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Material Săditor care recunosc că s-a întâmplat de multe ori să găsească în solariile buzoienilor tomate fără gust.
În total, 55 de buzoieni au participat la eveniment, iar după o primă evaluare soiul de tomate Andrada a obținut cele mai multe aprecieri. Acesta este un soi deja omologat și se află oferta de semințe și răsaduri Stațiunii de Cercetare Legumicole Buzău.
”Inima de bou, Andrada – Produce atât fructe tipice, cu formă caracteristică de inimă, cât și fructe mari, de până la 500 g. Gustul este deosebit: textură cărnoasă, cu semințe puține, ideală alături de brânză sau chiar singură, o delicatesă așa cum este”, este descrierea făcută de cercetătorii buzoieni pentru soiul Andrada.
Știu de performanțele legumelor cultivate în stațiunea Experimentala din Buzău de câțiva zeci de ani și mă întreb, de ce nu găsim pe piață astfel de produse?