Actualitate

(Video) Cozi la carnea de porc ! Cum sunt prețurile înaintea sărbătorilor

Buzoienii se pregătesc de Crăciun, iar de pe masa de sărbători nu vor lipsi preparatele tradiționale din carne porc. În carmangerii, clienții stau deja la cozi în căutarea celor mai bune produse, la prețul cel mai avantajos. Cu toții vor carne din producție autohtonă, dar pe care să și-o permită. În final, oamenii pleacă acasă cu sacoșele pe jumătate goale spunând că prețurile sunt prea mari pentru a-și putea permite un răsfăț de sărbători, însă vor respecta tradiția așa că „vor lua puțin din toate”.

Cei mai avantajați în această perioadă sunt gospodarii care și-au putut crește un porc în curte. Acum, după ce au văzut cât costă un kilogram de carne spun că au ieșit pe profit. Un kilogram de porc în viu, la începutul anului costa circa 14 lei. În plus, oamenii sunt mulțumiți că știu exact ce vor pune în farfurie și nu se tem că sunt păcăliți de eticheta pe care scrie ”carne românească” și ea de fapt este din import.

De altfel, producția internă de carne de porc acoperă doar 20% din necesarul de consum de la noi, iar în aceste condiții prețurile au crescut foarte mult în ultima perioadă. Iată câteva dintre prețurile pe care le găsiți în Piața Centrală, la carnea de porc și produsele din carne de porc.

Cârnați porc vită – 36 lei kg, șuncă 20 lei, Fleică 30 lei kg, Cotlet cu os și slănina 30 lei, ceafă porc 41 lei kg, mușchi porc 33 lei kg, antricot vițel 43 lei kg, cârnați trandafir 38 lei kg, mici proaspeți 27 lei, coaste porc 17 lei , oase porc 6, 5 lei, organe porc 13 lei kg, cap de porc 9 lei.

De asemenea, pe site-urile de anunțuri au apărut și vânzătorii de porci, în viu. Prețurile pornesc de la 14 lei și pot ajunge și până la 18 lei.

Numărul porcilor crescuți anul acesta în fermele din România este la aproape jumătate față de 2016. Din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie în fiecare an de un român, doar maximum 7 kilograme provin de la animale crescute în fermele din România.