Actualitate

(Video) Cum a rămas un buzoian fără 3000 de lei. Metoda este cea mai nouă înșelăciune online

O nouă metodă de înșelăciune face victime printre buzoieni. Trei persoane au fost deja abordate de hoții care acționează în mediul online și, din păcate, una dintre ele a rămas fără 3000 de lei. Oamenii legii avertizează că infractorii au un mod de abordare care poate fi foarte greu de demascat, iar banii furați pot fi cu greu recuperați.

Metoda ,,spoofing” este cea mai nouă înșelăciune online. Oamenii legii spun că de aproximativ o lună de zile au început să curgă sesizări din partea buzoienilor cu privire la faptul că sunt sunați de pe număr de telefon al unei instituții cunoscute, printre care și cel Poliția Română, fiindu-le comunicat faptul că împrumutul solicitat a fost aprobat. Cum oamenii  spun că nu au solicitat niciun credit, hoții, care se dau reprezentanți ai unei instituții cu credibilitate în România, pornesc o întreagă „acțiune” la finalul căreia nu vor decât să-și convingă victimele să cedeze datele personale pentru a le putea fura banii din conturi. Până acum la Buzău au fost abordate trei persoane, iar una dintre ele a mers până la capăt cu solicitările hoților, iar în final a rămas fără suma de 3000 de lei. Ionuț Ispas, agent șef în cadrul Compartimentul de Combaterea  Criminalitații Informatice al IPJ Buzău a explicat exact modul de operare al hoților.

Polițiștii spun că modul de operare este unul greu de demascat de omul simplu pentru că dacă se verifică, de exemplu pe internet, numărul de telefon de pe care a fost sunat, acesta apare ca fiind numărul real al instituției respective. Asta face ca întreaga operațiune de prindere a acestor grupări să fie extrem de dificilă, fapt care a dus și la creșterea numărului de infracționalități online. Mirică Dorin, adjunctul șefului Inspectoratului Poliției Buzău, a declarat, într-o conferință de presă, că de la începutul anului 150 de persoane au fost victimele înșelătoriilor online.

Mai grav este că odată furați, banii pot fi greu de recuperate. Asta pentru că hoții acționează în grupări și după ce sustrag banii din conturile victimelor, îi plimbă în mai multe conturi , tocmai pentru a le pierde urma, iar în final îi transformă în monede virtuale.

Polițiștii recomandă prudență tuturor celor care primesc astfel de telefoane și spun că cel mai bine este să le răspundă celor care îi informează că au făcut credite, și ei știu că nu au făcut o astfel de solicitare, că vor merge personal la bancă să verifice. Cel mai important este să nu ofere date personale prin telefon și nici să instaleze aplicații pe care nu le cunosc.

Compartimentul de Combaterea  Criminalității Informatice este cel mai nou departament format în cadrul IPJ Buzău și are 3 angajați, însă pe viitor s-ar putea mări tocmai pe fondul creșterii numărul înșelătoriilor online dar și a diversificării modurilor de operare al infractorilor.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian