Actualitate

(VIDEO) Cum te pot ajuta deșeurile să economisești energie! Explicația specialiștilor și imagini inedite din cea mai mare fabrică de reciclare

România este codașă la recuperarea deșeurilor. Numai 7 la sută din cantitatea colectată se reciclează. Ceva mai bine stau lucrurile în cazul reciclării deșeurilor electrice și electronice. Anul trecut a fost atinsă o țintă de 43 % în privința reciclării acestui tip de deșeuri. Iar cauzele care stau la baza acestor rezultate rușinoase sunt multiple. De exemplu, un studiu realizat recent de ECOTIC arată că doar 8,4 % din gospodării se debarasează corect de aparatele electrocasnice mici uzate. În plus, aceeași analiză arată că foarte puțini români cunosc unde trebuie să arunce deșeurile pentru ca acestea să poată fi reciclate, iar o altă cauză importantă a gradului mic de reciclare o reprezintă și faptul că românii se despart cu greu de echipamentele electrice de mici dimensiuni, chiar dacă sunt stricate, cel mai bun exemplu în acest caz fiind telefonul mobil.

Cu toate acestea, specialiștii din domeniu spun că reciclarea este soluția pentru economia de energie, mai ales în contextul economic actual, iar Buzăul joacă un rol important în această ecuație, fiind județul în care se găsește cel mai mare grup de firme din domeniul reciclării. De altfel, săptămâna trecută, la Buzău a fost organizată o întâlnire între membri Coaliției pentru Economia Circulară și autoritățile centrale și locale. Evenimentul a avut loc chiar în incinta firmei care se ocupă de reciclarea deșeurilor electrice și electronice din municipiul Buzău, iar scopul a fost identificarea provocărilor şi a oportunităţilor economiei circulare în contextul actualei crize energetice şi de materii prime.

Cu această ocazie, Constantin Damov, directorul Green Group a explicat care este economia de energie pentru fiecare tip de deșeu reciclat. De exemplu, în cazul plasticului, materialele regenerate (reciclate) asigură o reducere de energie de până la 75% în procesul de producţie, în comparaţie cu acelaşi proces pe bază de materii prime virgine.

“Este o criză enormă internaţională de materie primă. Astăzi, materiile prime vin din zone de conflict. Este atât de greu încât să-ţi mai propui să produci ceva în Europa. Economia circulară este un model natural, prin care acele resurse pe care le avem le putem învârti la infinit şi practic să avem o resursă infinită, deci o viaţă infinită. (…) Industria noastră ar trebui să crească, este o şansă enormă. România poate creşte cu ceea ce are nu cu ceea ce nu are. Asta ne va duce la nişte cheltuieli tot mai mici şi ne va face tot mai bogaţi decât cei care cheltuiesc mai mult”, a spus Constantin Damov, directorul Green Group.

Din păcate, procentul de reciclare este destul de mic. De exemplu, reciclatorul de la Buzău importă 50% din cantitatea de deșeuri pe care o reciclează.

“Înţeleg că 50% din necesarul materiei prime pe care o reciclează Green Group este din import. Acesta este un mare semnal de alarmă. Nu suntem în stare, practic, în România, să reciclăm cât am avea posibilitatea să o facem şi, ce este cel mai important, este faptul că reciclarea acestor materiale economiseşte circa 80-90% energie electrică. Deci ne-am putea atinge ţinta pe care ne-a sugerat-o Uniunea Europeană, ţinta aceea de reducere a consumului de energie electrice, fără să oprim energia electrică la diverse ore. Iată o soluţie care este la îndemâna tuturor! Prin reciclare reducem circa 80-90% energia electrică, un lucru care mi se pare extraordinar”, a spus Senatorul Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, Industrii şi Servicii.

Chiar și așa, Buzăul este cu un pas înaintea altor orașe din țară. Asta pentru că, aici există deja o strategie aprobată în acest sens , încă de acum trei ani și care este în curs de implementare.

În plus, Green Group a amenajat la Buzău ”Aparatul de fapte bune”, unde oamenii pot aduce deșeurile electronice, electrocasnice și pet-urile pentru a putea fi reciclate, iar în schimb primesc bani.