Actualitate Blitz

(VIDEO) Cuptorul viitorului. Uite, aici, cum gătești fără să consumi nimic!

Fiecare ne gândim, la noi acasă, cum să reducem consumul de energie, aceasta fiind o preocupare din ce în ce mai imperativă a omului modern. De la schimbarea becurilor cu unele economice la soluțiile inteligente pentru încălzirea locuinței, toate sunt subiecte care fac parte din preocupările noastre și, pe cale de consecință, există și numeroși specialiști care oferă consultanță în această direcție, nemaivorbind despre site-urile specializate. Dar, câți dintre dumneavaostră v-ați gândit la un cuptor care să reducă sau să elimine cu totul consumul de gaz sau electricitate din bucătărie? Ei, bine, există și această variantă! Este vorba despre un cuptor care se alimentează de la soare și care poate fi folosit pentru preapararea unor mâncăruri la temperature de până la 150 de grade Celsius. Cuptorul solar nu este neapărat o invenție a momentului, este o tehnologie folosită deja de multă vreme mai ales în acele țări în care energia solară poate fi obținută ușor datorită perioadelor lungi însorite.

În România a avut loc, recent, un eveniment care a promovat folosirea acestei tehnologii. Este vorba despre o ințiativă a Asociației pentru Energie Inteligentă care a invitat, pe terasa unui hotel de la malul mării, influenceri, chefi, reprezentanți ai unor companii din domeniul energiei, care au primti provocarea de a găti cu ajutorul cuptorului solar. Ce a ieșit, puteți vedea în imaginile de mai jos.

”Cuptoarele solare folosesc principiul captării energiei solare în interiorul unui tub termic, care transfera această căldură și o amplifică. În interiorul cuptorului ajungem la temperaturi de 120-150 grade Celsius, astfel încât se poate realiza orice tip de mâncare. Este nevoie doar de soare și suficient timp pentru ca mâncarea să fie pregătită.” a declarat inițiatorul proiectului, Dumitru Chisăliță, expert în energie.

” Responsabilitatea în ceea ce privește energia viitorului este a tuturor și fiecare dintre noi poate fi parte din soluție prin deciziile privind stilul de viață pe care îl adoptă. ..Cea mai mare provocare este schimbarea comportamentelor, iar acest lucru poate fi făcut cu oameni și prin oameni, de aceea este important să venim permanent cu informații relevante, într-o manieră inedită care sa aibă un puternic impact asupra tuturor…. Prin proiectul „Gătit în cuptorul solar”, primul de acest gen din România, Asociația Energia Inteligentă vrea să tragă un semnal de alarmă asupra caracterului limitat la resurselor energetice clasice și asupra nevoii crescânde de a arăta mai multă deschidere față de sursele sustenabile de energie. Ne-am propus sa facem acest lucru într-o manieră originală, arătând cum un lucru firesc, precum razele soarelui, poate fi transformat în ceva extrem de util – sursa directă de energie pentru prepararea hranei.”a declarat Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă, inițiator al evenimentului.

Soluțiile inteligente pentru economisirea energiei în gospodărie sunt tehnologii ale viitorului pe care, prin comportamentul pe care este încurajat să-l aibă, omul modern le va folosi.

”Genul acesta de acțiune l-am văzut cu câțiva ani în urmă în Africa, unde oamenii erau forțați să gătească la genul acesta de utilaje pentru că nu aveau cu ce altceva. Dacă stăm să ne gândim din punct de vedere al energiei, energia solara este cea care te încarcă. Până la urmă ceea ce au făcut concurenții astăzi a fost să gătească pe bune, cu energie solară, gândindu-se la ce va fi mâine.” a adăugat și chef Cezar Munteanu, invitat la eveniment.