Actualitate SĂNĂTATE

(VIDEO) Dezbatere pe tema crizei de medici din Spitalul Județean. Două posibile soluții

Deficitul de medici specialiști din Spitalul Județean Buzău este o problemă care se acutizează de la un an la altul. Periodic, cea mai mare unitatea spitalicească din județ scoate la concurs zeci de posturi vacante, fără prea mare succes. Doar câte 1-2 medici se înscriu la examen și ajung să se alăture echipei de la Județean. Pentru a rezolva problema deficitului de medici există o singură soluție, spune președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu. Și anume, modificarea legii astfel încât medicii care ies de pe băncile facultății să fie obligați să profeseze o perioadă în spitalele de stat.

“Indiferent câte eforturi am face noi, autorități locale, societatea civilă, autoritățic centrale, dacă Ministerul Sănătății, împreună cu cei care decid, nu vor schimba legea, nu vom rezolva niciodată nimic. Așa este, suntem în Europa, putem să mergem să lucrăm oriunde, suntem cetățeni europeni, dar trebuie să avem și responsabilități față de cei care ne formează. Eu cred că pentru a rezolva problema, cel puțin pentru o perioadă, cei care își fac studiile prin burse, mă refer strict la Facultatea de Medicină, cel puțin o perioadă de 3-5 ani aă aibă un contract să lucreze în unitățile spitalicești administrate sau în coordonarea Ministerului Sănătății.”

După ce ani de zile viitorii medici sunt îndrumați și susținuți să învețe meserie în facultățile de stat, câțiva ani după finalizarea studiilor ar trebui să lucreze în spitalele publice, pentru ca după o perioadă să poată să aleagă unde să își continue drumul.

“Există în lumea civilizată, în orice fel de domeniu, acolo unde cineva subvenționează, acordă o bursă, cel care primește povestea asta, are obligația ca o perioadă să lucreze pentru cel care a investit în el. Se poate face și la noi lucrul acesta. Restul, după aceea, bineînțeles că nu îngrădește nimeni dreptul de a lucra în privat sau, eu știu, după o anumită perioadă să-și desăvârșească specialitatea în altă țară sau altă unitate spitalicească”,a explicat Petre Emanoil Neagu, la Focus Tv.

Pe de altă parte, deputatul de Buzău, Emanuel Ungureanu, a avansat, tot la Focus Tv, ideea introducerii unor cartele pentru medicii din spitale, pentru a se putea evidenția clar dacă aceștia respectă programul sau aleg să plece mai devreme din spitale la clinicile private.

Zilele trecute, Spitalul Județean Buzău a scos din nou la concurs aproape 30 de posturi de medici vacante. Sunt posturi pentru care a mai fost organizat concurs, dar pentru care nu s-au găsit doritori.