Actualitate

(Video) Drum județean, reabilitat cu 4 milioane de euro kilometrul. După modernizare va avea restricții de tonaj

foto arhiva

Cel de-al treilea tronson din drumul județean 203K, respectiv Podu Muncii din Comuna Vintilă Vodă și Plaiul Nucului din Comuna Lopătari, va fi reabilitat cu o sumă record. Nu mai puțin de 121 de milioane de euro, din care 80 de milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă obținută de la Uniunea Europeană, vor fi cheltuiți pentru reabilitarea și modernizarea tronsonului de drum județean ce măsoară 30 de kilometri. Cu alte cuvinte, pentru fiecare kilometru de drum se vor cheltui 4 milioane de euro!

Valoarea totală a proiectului: 601.310.496,21 cu TVA inclus (121.139.146,66 euro), din care valoarea totală eligibilă este de 397.103.999,99 lei (80 mil euro)”, anunță Consiliul Județean buzău.

Lucrările se vor întinde pe o perioadă de 55 de luni, timp în care, potrivit proiectului urmează să fie amenajate 11 poduri, 33 de stații pentru transport public, 11.000 de metri pătrați de trotuare, parapet de protecție, indicatoare și marcaje rutiere. În plus, tot prin acest proiect, se vor amenaja peste 2.000 de spații verzi și se vor planta peste 30.000 de puieți de salcâm pentru stabilizarea taluzurilor.

Cu alte cuvinte este un proiect complex care reprezintă  o premieră pentru județul Buzău.

Acum proiectul se află în procedură de atribuire a lucrărilor de construcție, iar după finalizarea licitației se va deschide șantierul astfel încât spre finalul anului 2028 tronsonul de drum de la Vintilă Vodă la Plaiul Nucului să fie gata. Odată modernizat, drumul va impune noi restricții participanților la trafic, în special transportatorilor de marfă. Este vorba despre o altă noutate impusă de Uniunea Europeană. Mai exact, Consiliul Județean va fi obligat să urmărească traficul și să restricționeze tonajul. 

Restricțiile de tonaj vor fi impuse însă nu doar pe tronsonul Vintilă Vodă-Plaiul Nucului, ci și de la Mărăcineni la Plaiul Nucului, adică porțiunea din drumul județean 203K reabilitată recent.

Acest tronson de drum parcurge teritoriul a trei comune din județul Buzău reprezentând singura legătura cu municipiul reședință de județ a comunităților din cele 3 comune (Vintila Voda, Mânzalesti, Lopatari) și a altor doua comune învecinate (Bisoca si Sarulesti). În total, numărul beneficiarilor se ridică la peste 11.600, respectiv locuitorii celor trei localități prin care trece tronsonul de drum.

De asemenea, pe tronsonul Vintilă – Vodă – Plaiul Nucului se află o serie de atracții turistice de interes, cum ar fi Focul Viu de la Terca (Lopătari), Lacul și Tabăra de sculptură Meledic, Muntele de sare de la Lopătari, Lacul Mocearu, Grunjul de la Mânzălești (monument al naturii), peştera 6S de la Mânzăleşti, Muzeul Timpul Omului din Mânzălești, schituri și mănăstiri. Drumul asigură accesul și spre siturile Natura 2000, Penteleu, Siriu și Bisoca.

”Este unul dintre principalele drumuri care străbat județul Buzău, asigurând comunicarea pe cale rutieră din sud-estul pâna în nord-vestul judetului. Intersectându-se cu drumul european E85 (DN2) în dreptul localității Gura Câlnau (comuna Vadu Pasii) și cu autostrada A7 pe raza comunei Vadu Pasii, drumul de interes regional DJ 203K are conectivitate primară la rețeaua TEN-T (Coridorul deTransport Pan-European nr. IX Helsinki – Bucuresti – Alexandroupolis) care asigură comunicarea între provinciile istorice ale tarii: Muntenia, Moldova si Transilvania.  Contribuie astfel la reducerea distantei si a costurilor de transport între aceste regiuni, asigurând la un nivel superior mobilitatea populatiei si a traficului aferent transportului de marfuri, ceea ce duce nemijlocit la dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice”, explică inițiatorii proiectului.

Proiectarea lucrărilor a fost finalizată, fiind obținute avizele necesare, inclusiv Autorizația de Construire, iar în 2023 a început licitația pentru atribuirea contractului de execuție lucrări, etapă care se află în desfășurare. Lucrările pe acest tronson au termen de finalizare în octombrie 2028.