Actualitate

(VIDEO) După ploaie vine soare! Care sunt măsurile luate de autorități în urma potopului de la Dâmbroca

A fost potop, seara trecută, în județul Buzău. O ploaie torențială i-a pus la grea încercare pe buzoienii din mai multe localități. Cea mai gravă situație a fost în satul Dâmbroca din comuna Săgeata. Nu a durat mai mult de o jumătate de oră, dar a fost suficient ca apa să inunde zeci de gospodări și să le intre localnicilor în case. Oamenii au privit neputincioși cum animalele le sunt luate din curte de torenți sau cum apa le inundă locuințele, distrugându-le bunurile din case.

Unul dintre localnicii afectați a povestit cu lacrimi în ochi cum apa i-a luat păsările din ogradă și a rămas doar cu 10 din peste 100 câte avea. Altul, cum toate obiectele din casă au ajuns în curte, majoritatea fiind acum imposibil de utilizat.

După ce apele au început să se retragă, oamenii își contabilizează pierderile. Autoritățile spun că precipitațiile au însumat 100 de litri pe metrul pătrat, iar cel mai mult au avut de suferit cei care au casele așezate în zonele mai joase ale satului, apa venind gravitațional spre locuințele lor.

În satul cel mai afectat a ajuns azi și prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, care a vrut să știe care sunt ajutoarele de care mai au nevoie oamenii. Localnicii și-au spus pe rând ofurile, iar în gospodăria cea mai afectată, vocea tremurândă a proprietarului a cerut un specialist în instalații electrice, deoarece acum este foarte periculos să folosească mijloacele electrice.

După viitură, au venit și concluziile. Cel mai probabil, din inconștiență, localnicii au aruncat deșeurile în canalele din zonă, care țin de administrația locală, iar apa nu a mai avut pe unde să se scurgă.


Tocmai ca să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat aseară, vor fi făcute lucrări de urgență pentru captarea apelor. Practic, autoritățile locale vor fi sprijinite de ANIF Buzău, astfel că mâine o echipă de experți va demara procedura pentru construcția unui nou canal. Acesta va avea rolul de a capta apa din canalele administrației locale și a o transporta până la canalele ANIF Buzău, care sunt în stare de funcționare.


Oamenii s-au declarat mulțumiți de soluția găsită de autorități și speră ca de acum înainte să nu mai aibă parte de inundații atunci când plouă mai mult.

Autoritățile locale speră, după ce se va face o evaluare a pagubelor, să obțină un sprijin financiar de la Guvern pentru ajutorarea celor afectați.