Actualitate

(Video) Durerea oamenilor de la sate, în grija nimănui! Buzăul are mai puțin de jumătate din necesarul medicilor de familie. Cum ar putea fi acoperit acest deficit


Medicina de familie se confruntă cu cea mai mare criză de specialiști din ultimii ani, iar deficitul de doctori se simte acut și în satele din județul Buzău. Mii de bătrâni nu au unde să-și trateze suferințele pentru că, în comuna lor, nu există medic de familie. Este o situație întâlnită în 9 UAT-uri, însă nici în restul județului nu există o situație mai bună. Potrivit unui raport al Direcției de Sănătate Publică sunt multe comune în care există doar un medic de familie însă necesarul este de doua sau chiar trei ori mai mare. Problema a fost sesizată recent și președintelui Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr. Cătălina Poiană care a explicat cum ar putea fi acoperit acest deficit în următorii ani.

Buda, Chiliile, Colţi, Florica, Largu, Odăile, Racoviţeni, Robeasca și Valea Salciei sunt cele 9 comune fără medic de familie. În restul comunelor există cel puțin un specialist, însă numărul este prea mic pentru a acoperi nevoile locuitorilor. De exemplu, pentru cei peste 4.600 de locuitorii ai comunei Cislău necesarul ar fi de trei medici de familie, însă acolo nu există decât unul. Tot un singur medic trebuie să îngrijească și peste 5.000 de locuitori ai comunei Râmnicenu, când, de fapt, necesarul ar fi tot de trei specialiști. Există trei medici de familie în Vadu Pașii, însă pentru cei aproape 10.000 de locuitori ai comunei ar fi trebuit să fie 6 doctori.

Deficitul se simte nu doar la sate ci și în patru dintre cele 5 orașe din județ. De exemplu, în Râmnicu Sărat necesarul este de 21 de medici de familie iar , în prezent, își desfășoară activitatea doar 19 . Doi medici lipsesc și din necesarul orașului Nehoiu și câte unul la Pogoanele și Pătârlagele.

În total, anunță Direcția de Sănătate Publică, că Buzăului îi lipsesc 258 de medici de familie,cee ace înseamnă că deficitul depășește numărul medicilor aflați în activitate, respectiv 208.

Situația de la Buzău a fost prezentată și președintelui Colegiului Medicilor din România, dr. Cătălina Poiană, prezentă duminică la Buzău.

Întrebată de ce nu vin medicii tineri la sate în condițiile în care, în ultima vreme, primarii și-au dat interesul să modernizeze cabinetele, Cătălina Poiană a explicat că autoritățile ar trebui să promoveze mai mult condițiile pe care le pot oferi medicilor.

În plus, a explicat președintele Colegiului Medicilor din România, în ultimii doi ani au fost scoase mult mai multe locuri la rezidențiat pentru medicina de familie astfel că, există speranță, ca în următorii ani acest deficit să fie acoperit.

De asemenea, 43 de cabinete de medicină de familie vor beneficia de fonduri pentru modernizare și dotare.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian