Actualitate

(Video) Eșecul de la Urbis! Societatea renunță la stația de asfalt, cumpărată de Primăria Buzău cu un milion de euro

Ceea ce, în urmă cu 7 ani, s-a prezentat opiniei publice ca o super afacere profitabilă s-a dovedit a fi un eșec pentru care Primăria a plătit, în 2018, un milion de euro! Este vorba despre stația de asfalt, cumpărată din Germania, pentru ca Urbis Serv, societatea din subordinea Consiliului Local, să producă asfalt. Planul la acel moment era măreț. 80% din cantitatea de asfalt pe care ar fi urmat să-l producă noua stație ar fi fost folosit pentru nevoia municipiului, iar restul de 20% din cantitatea produsă ar fi fost vândut altor clienți, la un preț bun. Elanul a fost mare, iar un an mai târziu, a fost înființată chiar și o nouă societate, respectiv SC TRANS URBI MIXTURI SRL, societate înființată prin asocierea Urbis Serv și Trans Bus, ce avea ca scop administrarea stației de mixturi asfaltice de pe strada Depozitului din municipiu.

Eșecul răsunător, recunoscut astăzi de promotorii acestei idei, s-a simțit încă de la început, iar prima confirmare a venit prin 2022, când societatea SC TRANS URBI MIXTURI SRL a fost desființată pe motiv că stația produce la un sfert din capacitate. Detalii AICI.

”Lipsa contractelor și a disponibilităților bănești au făcut ca scopul pentru care a fost înființată societatea comercială TRANS URBI SRL să nu poată fi îndeplinit”, a spus la acel moment Dan Cuza, director Urbis Serv.

Cu alte cuvinte, era primul semnal care ar fi trebuit să îndemne la o analiză economică precisă în urma căreia să fie stabilită o strategie de vânzări și un management care să urmărească acordarea ofertei cu nevoile din piață. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat astfel că astăzi, în ședința Consiliului Local, a fost supus aprobării un proiect prin care s-au anunțat restructurărila Urbis Serv, restructurări care de fapt au la bază desființarea secției de mixturi, după ce societatea, împreună cu Primăria Buzău, a decis închirierea stației de asfalt, pe motiv că nerentabilitate.

”În 2018 era nevoie de mai mult asfalt, nu era decât un singur furnizor în piață astfel că în acel an s-a ajuns la 16.000 de tone. În 2019, când au fost lucrări mai multe, s-a produs 50.000 de tone. Începând din 2020, am scăzut. S-a executat 28.000 de tone, din care 14.000 au fost pentru terți. În 2021 a venit pandemia. Am coborât la 17.000 de tone. Anul următor am păstrat același nivel. 2023 a adus o coborâre a cantității de asfalt la 9.500 de tone, iar anul trecut s-a produs doar 2.700 de tone.  (…) Până la momentul acesta, investiția este amortizată în proporție de 50%”, a spus Dan Cuza, în ședința Consiliului Local.

Practic, directorul Urbis Serv a recunoscut public ceea ce știa de ani buni. Mai mult decât atât, acum stația a fost închiriată unei firme care știe să facă asfalt, inclusiv furnizor pentru Autostrada Moldovei, și care va deveni și furnizor de asfalt pentru lucrările realizate de Urbis Serv.

Primărul Constantin Toma este de părere că în această formă, stația de asfalt, care până acum a fost nerentabilă, va aduce un câștig Primăriei Buzău prin faptul că îi va vinde asfalt mai ieftin decât putea să-l producă societatea aflată în subordinea Consiliului Local. În plus, Urbis Serv va încasa, potrivit contractului de închiriere, 60.000 de lei lunar.

După lungi discuții, proiectul a fost aprobat, astfel că Urbis Serv va rămâne cu 210 posturi, față de 2019, cât avea până acum. Angajații concediați vor fi angajați de firma care a închiriat stația de asfalt. Iată ce posture ocupau.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian