Ultima ședință a Consiliului Local Municipal Buzău a pus pe tapet inevitabila desființare a SC TRANS URBI MIXTURI SRL, societate înființată prin asocierea Urbis Serv și Trans Bus pentru administrarea stației de mixturi asfaltice de pe strada Depozitului din municipiu. Consilierii au aprobat ca reprezentanții acționarilor să voteze favorabil desființării în ședința AGA care va avea loc. Dincolo de aspectele procedurale, discuția este mai amplă. Practic, societatea TRANS URBI MIXTURI SRL a fost înființată pentru a administra noua stație de asfalt, achiziționată printr-o investiție de circa 1 milion de euro. În 2019 când s-a înființat această societate, argumentul a fost acela că noua stație are o capacitate mare de producție care nu poate fi valorificată integral pentru că Urbis Serv, proprietara initială a stației, nu poate vinde către terți mai mult de 20 % din valoarea cifrei de afaceri.Limitarea era impusă de faptul că Urbis era societatea primăriei și dacă ar fi deposit plafonul de 20 % nu ar mai fi primit lucrări de la municipalitate, prin încredinare direct.
Propunerea de înființare a unei societăți noi a creat ample dezbateri. Prima inițiatovă a și eșuat, fiind atacată în contencios-administrativ. Abia la a doua încercare firma a fost înființată, dar, după primul an de funcționare, nu doar că nu a crescut cantitatea de mixtură asfaltică vândută, ci s-a și constatat o ineficiență economică ce determină desființarea societății.
Argumentele vin de la conducerea Urbis Serv, unul dintre acționarii stației, și confirmă ceea ce reprezentanții opoziției semnalau la vremea înființării societății, anume că această activitate nu poate fi rentabilă în termenii în care a fost gândită. Managementul Urbis Serv, prin semnătura directorului Dan Cuza, explică dezastrul de la stația de asfalt, astfel:
”Scopul înființării societății a fost acela de a exploata judicios stația de preparare a mixturilor asfaltice, achiziționată în 2018, de Urbis Serv srl Buzău. La acel moment, cererea de mixturi asfaltice era mai mare decât oferta, singurul producător important fiind STRABAG SA Buzău. În 2021, însă, raportul cerere-ofertă s-a schimbat, în sensul în care, mai multe societăți comerciale au achiziționat stații de producere a mixturilor asfaltice sau au mărit capacitatea de producție a stațiilor existente. Lipsa contractelor și a disponibilităților bănești au făcut ca scopul pentru care a fost înființată societatea comercială TRANS URBI SRL să nu poată fi îndeplinit”
Următorul răspuns pe care îl reclamă logica simplă este de ce o investiție de 1 milion de euro nu a reușit să răspundă cererii din piață, înainte ca marii constructori –adică firmele care folosesc asfalt- să-și achiziționeze propriile stații. Un răspuns care ar trebui să vină de la conducerea Urbis Serv, cea care a decis în 2018 achiziția stației. Altfel spus, în momentul de față, pare că Urbis a cumpărat o pălărie prea mare și prea scumpă de care va trebui să tragă în continuare pentru că stația va reveni în administrarea acestei societăți. Dar, probabil, contractul de management al conducerii Urbis este într-atât de permisiv încât să nu pună problema unor răspunsuri în termeni de eficiență, nici chiar atunci când e vorba de o investiție de un million de euro.
Surse din interiorul societății care se pregătește a fi desființată spun că ineficiența se trage din faptul că firma nu a avut niciodată o strategie de vânzări și nici un management care să urmărească acordarea ofertei cu nevoile din piață. O chestiune pe care, însă, n-o pot analiza decât acționarii. Fiind, totuși, vorba de acționari societăți finanțate din bani publici, exercițiul ar merita osteneala.
Mai trebuie spus că, în momentul de față, Urbis Serv folosește, pentru lucrările încredințate de primărie, doar 26 % din capacitatea stației.
Adaugă comentarii