Buzăul devine un punct important pe harta producătorilor de carne de porc. Din luna septembrie, cea mai mare fermă de reproducție suine din România își va începe activitatea și va produce 84.000 de purcei pe an. Unitatea se află la Găgeni, comuna Săhăteni, și face parte din lista celor 25 de centre din țară construite cu fonduri accesate prin Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, derulat prin Ministerul Agriculturii. Practic, aici întreaga investiție s-a ridicat la peste 16,4 milioane de euro, iar 80% din sumă a reprezentat finanțarea de la stat.
Ferma de la Buzău are 9 hale utilate cu echipamentele necesare, precum boxe de fătare, ţarcuri în gestaţie comună, vestiare şi alte dotări. Toată unitatea se întinde pe 25.000 de metri pătrați, iar întreaga construcție a fost realizată într-un an de zile. În prezent, investitorul lucrează la ultimele amenajări astfel încât din luna septembrie să populeze cu primele 3.000 de scroafe.
”Sperăm ca de la finalul lunii august, începutul lunii septembrie, să populăm cu primele 3000 de scroafe. Vom avea o rasă daneză, iar media de purcei/scroafă este de 28/30 de purcei. Practic, vom avea o producție de purcei în ferma de reproducție de 84.000 pe an, ceea ce ne va asigura 70% din necesarul de porci din ferma de gras de la Deva”, a explicat Mihai Ghintuială, reprezentant investitor.
În concluzie, în ferma de Buzău purceii vor sta până vor ajunge la greutatea de 25-26 de kilograme, după care vor pleca pentru îngrășare la ferma de la Deva, deținută de același investitor. De acolo, dă asigurări tot investitorul, animalele mature vor ajunge la abatoarele din România care vor livra carnea de porc pe piața românească.
Cu alte cuvinte, prin deschiderea acestor ferme de reproducție practic se rezolvă două mari probleme ale României. Prima este limitarea importului de purcei pe care crescătorii din fermele de gras îi aduceau din țările cu tradiție la costuri de două ori mai mari decât în România.
”Am dat aceste fonduri pentru fermele de reproducție tocmai pentru ca fermele de gras să nu mai importe purcei. Practic purcelul produs în România este 60 de euro, și dânșii îl importau cu 120 de euro”, a explicat ministrul Agriculturii, vineri, în timpul vizitei făcute alături de premierul Ciolacu la ferma de la Săhăteni.
Iar o a doua problemă, și cea mai mare, se va acoperi din deficitul de carne de porc de piața românească.
“Cel mai mare deficit de carne pe care îl are România, îl are la carnea de porc. Avem un deficit de circa 4 milioane de carcase. Sunt 25 de centre în execuţie, cu adevărat a fost un efort bugetar pentru că aici este o finanţare de la buget de aproape 80% şi vom produce în jur de 1,2 milioane de purceluşi”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în timpul vizitei de la Săhăteni.
În ferma de Săhăteni vor lucra 50 de angajați, iar jumătate dintre ei sunt români care vor reveni acasă după ani buni în care au muncit la ferme de suine din străinătate. Oamenii au fost atrași de condițiile de muncă create ca peste hotare. Potrivit investitorului, ferma a fost dotată cu echipamente aduse din Germania, o tehnologie nouă în care inclusiv furajarea animalelor este automatizată.
”Personalul l-am angajat, avem specialiști care au lucrat în țări cu tradiție, au experiență. Avem 50 de angajați, jumătate fiind români care se întorc în țară după ce au muncit în străinătate”, a spus Mihai Ghintuială, reprezentant investitor.
De asemenea, în județul Buzău, prin același program, mai sunt în construcție alte 5 ferme de reproducție.
Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a anunțat, în timpul vizitei la Buzău, continuarea programului de reproducție.
”Am vorbit cu domnul prim-ministru şi a fost de acord ca începând din septembrie să lansăm un nou program de 90.000 locuri pentru scroafe de reproducţie în România, dar integrat şi cu creştere. Prin aceste proiecte vom asigura necesarul de 8,7 milioane de porci în România în următorii 4 ani”, a anunțat ministrul Agriculturii.
Adaugă comentarii