Sancțiuni aplicate de Garda de Mediu constructorului tronsonului Ploiești-Buzău al autostrăzii A7. Este vorba despre firma din Bulgaria, care lucrează pe lotul 2 Mizil-Pietroasele, la care au fost făcute percheziții, săptămâna trecută, într-un dosar privind suspiciunea executării de activități miniere fără permis sau licență.
În urma verificărilor, comisarii de mediu au găsit grămezi întregi de deșeuri, depozitate direct pe sol. Cel mai probabil, spun comisarii, acestea urmau să fie folosite pentru umplerea gropilor din care fusese extras pământ, fără drept.
“În data de 18.07.2024, la solicitarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisari din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat un control pe un amplasament aflat în proximitatea lucrărilor de terasament ale autostrăzii Ploieşti – Buzău. Acţiunea viza trei gropi utilizate în vederea excavării de material geologic, denumite în acordul de mediu „gropi de împrumut”. În urma verificărilor, comisarii GNM au putut constata că pe amplasament se găsesc cantităţi importante de material inert (reziduri din obţinerea mortarului sau a betonului și mixturi asfaltice) depozitate direct pe sol, pe un teren neautorizat din punct de vedere al protecţiei mediului. Cel mai probabil, având în vedere poziţionarea acestora, comisarii GNM au presupus că a existat intenţia îngropării acestora sau, mai precis, umplerea “gropilor de împrumut” cu acest material inert”, transmite Garda Națională de Mediu.
În consecinţă, comisarii au amendat constructorul cu 70.000 lei.
“Comisarii GNM au amendat operatorul economic responsabil de implementarea proiectului Autostrăzii Ploieşti – Buzău cu 70.000 lei şi i-au impus ca măsură, să procedeze cu celeritate la valorificarea/eliminarea deșeurilor identificate pe teren, prin operatori economici autorizați, cu respectarea trasabilităţii deșeurilor pe teritoriul României, obligație prevăzută de altfel şi în acordul de mediu.”
Verificările pe șantierul autostrăzii A7 au venit în contextul unor informații privind excavarea de pământ pentru lucrări din așa numitele “gropi de împrumut”, acțiune care s-ar fi făcut fără să existe în prealabil o licență de exploatare a solului de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale și fără achitarea redevenței datorate statului român pentru cantitatea de pământ excavată. Procurorii au estimat un prejudiciu adus statului de 750 de mii de lei. Detalii, AICI.
Adaugă comentarii