Actualitate Agricultura acum

(Video) Florile cu care îți poți decora grădina dar și preparatele culinare. Răsadurile costă 2,5 lei

Albă, galbenă, mov au într-o combinație de culori în nuanțe deschise și închise, panseluța este aproape nelipsită din aproape orice grădină. Însă, la fel de folosită a început să fie și în bucătărie, pentru decorul celor mai sofisticate preparate culinare.

Florea cu petale catifelate este preferată de cei care vor o grădină veselă tocmai pentru varietatea de nuanțe în care se găsește. Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice din Buzău spun că ar exista 600 de specii, însă  cele mai cunoscute specii în România sunt Viola tricolor, Viola x wittrockiana și Viola odorata.  Ca specie cultivată ornamentală, în România se regăsește Viola x wittrockiana cunoscută sub denumirea populară de pansele.

”O întâlnim în diferite aranjamente ale grădinilor, în borduri mixte, ronduri, platbande, covoare, ziduri înflorite, rocării. Se pot consuma florile și frunzele în stare proaspată sau preparate termic, însa cel mai des sunt utilizate pentru ornarea preparatelor culinare. Cele mai recente studii au plasat această specie ca fiind de interes pentru contracararea efectelor bolilor neurodegenerative cauzate de stresul oxidativ”, informează cercetătorii de la Banca de Gene.

Cel mai des, floarea de panseluță este folosită în salate și pentru decorul deserturilor. Cei care au gustat-o spun că ar avea un un gust dulce, uşor mentolat.

Planta se înmulțește prin sămânță, semănatul realizându-se în lunile iunie-august, iar plantarea răsadurilor astfel obținute se recomandă a se realiza toamna sau primăvara devreme. Este o plantă ușor de întreținut  și înflorește abundent dacă i se asigură condițiile de lumină adecvate.

În plus, prețurile unui răsad sunt destul de mici, între 2 și 2,5 lei, iar în Piața Centrală din oraș găsiți o gama variată de oferte.