Actualitate

(FOTO) Destinație de weekend! Casa Memorială „Vasile Voiculescu” s-a redeschis

Aflată la 32 de kilometri față de municipiul reședința de județ, în cadrul pitoresc al Văii Buzăului, casa memorială de la Pârscov recreează atmosfera familială în care s-a născut și a petrecut o bună parte a vieții cunoscutul poet, dramaturg, publicist și editor român, Vasile Voiculescu.

Pentru o bună perioadă de timp, de la finele lunii septembrie a anului trecut, Casa Memorială „Vasile Voiculescu” a lipsit din peisajul muzeal buzoian. Motivul a fost lipsa personalului, fosta angajată a punctului turistic ajungând la vârsta de pensionare. După două concursuri organizate, a fost găsit un nou angajat care a fost instruit la sediul central al muzeului, învățând de la specialiști, ca ulterior să fie gazda turiștilor de la Pârscov.

„Am redeschis programul de vizitare, cum este deja cunoscut de publicul iubitor de Vasile Voiculescu. Colega care deservea acel spațiul muzeal s-a pensionat, iar noi am urmat procedurile legale pentru o nouă angajare. Persoana respectivă a urmat un stagiu de două luni de zile la secția istorie, de la sediul central, alături de conservatorii și oamenii cu experiență”, a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache

Punctul turistic Pârscov va intra și în reabilitare, după cum susțin specialiștii, însă procedurile sunt de durată, fiind vorba despre un monument istoric.

„Cel mai probabil în a doua jumătate a acestui an ar putea să intre în reabilitare. Este vorba despre statutul de monument istoric, procedurile sunt mai complicate, consumă timp, dar noi am demarat oricum procedurile și suntem încrezători”

Dar până la această reabilitare, atât buzoienii, cât și turiștii dornici să viziteze Casa Memorială „Vasile Voiculescu” de pe Valea Buzăului sunt poftiți să o vadă, mai ales că planul construcției originale al casei este respectat în totalitate. Aceasta a fost refăcută din temelii în anii ‘80, casa respectând planul construcției originale care a aparținut familiei scriitorului. Spațiul expozițional este organizat tematic, încăperile redând aspecte și momente ale vieții private și ale activității profesionale ale lui Vasile Voiculescu.

„Casa se afla mai în spate pe proprietate, dar obiectele sunt cele care chiar au aparținut lui Vasile Voiculescu, iar altele sunt obiecte din epocă, dar care nu i-au aparținut. Casa respectă întocmai planul vechii construcții, aceasta fiind o ridicare după planul avut în 1980, când au început ridicarea noului imobil”

Practic, ambientul sfârșitului de secol XIX și al primelor decenii ale veacului următor este reconstituit pe baza mobilierului original și a pieselor etnografice. Scrisorile, facsimilele, fotografiile, numeroasele exponate prezente aici evocă viața de familie a scriitorului, copilăria în casa natală, studiile, căsătoria, activitatea desfășurată ca medic și cea literară, prietenia sa cu personalități ale lumii culturale, precum Alexandru Vlahuță sau Tudor Vianu.

Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00; Luni și marți, închis.