Actualitate

(VIDEO & FOTO) Premieră în Buzău! S-a tăiat panglica primului centru de zi pentru adulții cu probleme speciale. Ce pot face aici buzoienii

Un fost punct termic dezafectat a devenit centru de zi pentru persoanele adulte cu dizabilități. Direcția de Asistență Socială a municipiului Buzău și Asociatia de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic –filiala Buzău au colaborat pentru amenajarea unui spațiu pentru socializare și terapie aproape de centrul orașului, pentru persoanele aflate în situații speciale, neinstituționalizate.

Inițiativa înființării Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități a aparținut asociațiilor de sprijin a adulților cu dizabilități. Nevoia unui astfel de centru era de netăgăduit, așa că s-a căutat un spațiu adecvat și apoi s-a trecut la fapte. Autoritățile locale au dispus reamenajarea fostului punct termic nr 20 de pe strada Cuza Vodă astfel încât acesta să devină un spațiu de socializare, terapie, joc și integrare pentru persoanele cu nevoi speciale. Iar astăzi, noul centru a fost inaugurat.

„Sunt convins că era un lucru necesar. Încercăm ca la toate aceste puncte termice pe care le avem în orașul nostru să le dăm funcțiuni și pe zona socială, și pe zona economică și pe zona de sănătate, care tot ajutor social înseamnă”, a declarat primarul Constantin Toma, cu ocazia inaugurării centrului.

Astfel, ceea ce a fost clădirea unui fost punct ternic s-a transformat într-un centru modern, unde persoanele cu dizabilități vor beneficia de kinetoterapie, ergoterapie, dezvoltare personală, unde vor avea activități creative și recreative.

“În cadrul centrului se vor acorda aceste servicii pe care le-am gândit noi în două etape. Probabil că vor fi persoane care nu pot sta opt ore, cât este programul de funcționare al centrului. Și atunci, în funcție de programare, în funcție de capacitatea fiecărui beneficiar de a rezista unei zile, poate să vină, aparținătorul îl aduce, în funcție de abilitățile pe care le are dezvoltă acele servicii și de kinetoterapie și de terapie. Aparținătorul nu trebuie să stea în cadrul centrului, poate să meargă să-și rezolve niște probleme pe care în alte condiții nu ar fi putut să le rezolve”, a precizat Gabriela Antonescu, director DAS Buzău.

Centrul va dispune de 6 angajați printre care asistent medical, kinetoterapeut, psiholog.

Vestea inaugurării centrului a fost primită cu bucurie de familiile persoanelor cu dizabilități care știu că astfel cei dragi lor vor avea parte de terapii dar și de un loc primitor, în care se vor putea simți în largul lor și vor putea socializa.

Alături de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Buzău, în implementarea acestui proiect, s-a aflat Asociatia de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic –filiala Buzău.

„Este un lucru foarte bine realizat, exact pe nevoile noastre. Copiii noștri au nevoie de ele, prin recuperare, prin socializare și prin diferite activități pe care le vom face aici împreună, în centru, împreună cu Direcția de Asistență Socială”, a subliniat Filofteia Neagu, președinte ASCHFR FILIALA BUZAU .

În centrul cu o capacitate de 25 de persoane se va pune accent pe socializare dar și pe ședințele de terapie, mai exact kinetoterapie, ergoterapie și dezvoltare personală.

În prima zi în care centrul și-a deschis ușile, autoritățile le-au pregătit beneficiarilor o serie de surprize: o piesă de teatru care a inclus pași de dans și multe râsete, spre bucuria beneficiarilor.