Actualitate

(VIDEO &FOTO) Unde se pot adăposti buzoienii în caz de atac aerian. În ce stare sunt adăposturile și ce capacitate au

În cazul unei situații de urgență: cutremure, atac aerian, atac nuclear, chimic sau biologic, există o lege a protecției civile ce prevede construcția adăposturilor pentru siguranța populației. Și în Buzău există un număr de 39 de astfel de adăposturi de protecție civilă. Însă, nu sunt mulți cetățenii care știu unde sunt amplasate acestea.

Marian Popa, șeful Protecției Civile, explică faptul că listele cu locațiile adăposturilor se regăsesc pe site-ul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Se fac demersuri pentru ca listele cu adăposturi să fie afișate și în oraș, pentru ca populația să se poată informa cu ușurință.

În cazul unei situații de urgență, adăposturile antiaeriene din Buzău ar adăposti aproximativ jumătate din populația Buzăului. O parte dintre buncărele puse la dispoziție de Primărie sunt funcționale și dotate corespunzător, însă sunt și unele degradate, care nu au fost renovate demult.  De asemenea, multe dintre acestea sunt ocupate cu diverse obiecte ale cetățenilor: borcane cu murături, biciclete, rafturi și altele. Dacă apare, însă, o situație de urgență, populația este obligată să elibereze spațiile în 24 de ore.

În municipiul Buzău, sunt 39 de adăposturi de protecție civilă, dintre care 27 sunt cele publice. Adăposturile au o structură de rezistență din beton armat, sunt proiectate cu uși blindate, dotate cu sistem propriu de ventilație ce permite circulația aerului într-un singur sens, asigurând permanent un aer curat, nu unul toxic, vane antisuflu, precum și sisteme de evacuare a populaţiei.

Dacă unele dintre acestea sunt dotate cu filtre de aer, aeroterme sau chiar apă curentă, altele, pe de altă parte, necesită renovări și ajustări pentru a putea fi folosite. Marian Popa, șeful Protecției Civile, explică faptul că, în caz de urgență, se pot monta, în aproximativ 48 de ore, filtre de aer care să garanteze siguranța populației, aceasta în cazul unui atac chimic sau chiar nuclear. Deși ambele necesită unele pregătiri în prealabil.

Cel mai mare adăpost public se află la subsolul blocului J1 din Broșteni și are o capacitate de aproximativ 500-600 de persoane. Celelalte adăposturi au o capacitate mai mică, între aproximativ 150-200 de persoane. Sunt dotate cu energie electrică, instalație de filtrare a aerului și căldură. Unele dintre dotări s-au degradat, altele au fost furate. Cetățenii au fost informați cu privire la ceea ce au de făcut în cazuri extreme. În 24 de ore, oamenii trebuie să elibereze spațiul.

Buncărul care adăpostește centrul de comandă este amenajat în subsolul clădirii Prefecturii Buzău. Aici, locul are o amenajare funcțională, astfel încât, în caz de urgență, autoritățile – comitetul local pentru situații de urgență – să poată gestiona situația pentru a garanta siguranța populației. În interior se găsesc planul și harta de protecție civilă, un cadran al situației meteorologice, aparatura de comunicații cu exteriorul, un seismograf, camera sirenelor, precum și punctul de decontaminare.

De asemenea, două mari adăposturi antiaeriene se află la subsolurile Spitalului Județean de Urgență Buzău și al secției exterioare – Maternitatea Buzău. Aici capacitatea este mai mare, aproximativ 500-1000 de persoane. Buncărul de la Maternitatea Buzău este cel mai nou, fiind construit recent, o dată cu maternitatea.

Autorul știrilor

Andreea Zaleschi

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • De fapt, conform legii, ele nu trebuiesc intretinute, eliberate si dotate “in caz de nevoie”, ci permanent, chiar si in cele mai pasnice momente (Si… 48 ore? Daca, Doamne, Fereste, toata tara ar lua-o razna si ar avea si nevoie de astfel de filtre? Lol! E ca “daca va fi nevoie, aducem, imediat, statii de dezinfectat/spalat!” si “Ups! Toti vor ce cautam si noi si nu putem lua decat peste saptamani bune/vreo luna!” – diferenta fiind ca aceste adaposturi nu sunt cerute, a fi ingrijite si mentinute permanent functionale, de o situatie anume, ci permanent, conform legii care exista de foarte, foarte multi ani). Deci a zice ca “daca e nevoie, ne ocupam de ele” e ca a zice ca… putem face asigurarea la masina… doar daca e vreum incident, dupa ce acesta apare, Doamne, Ferește de toate rele! 🙂