Războiul dintre societatea care deține serviciul de ecarisaj și ONG-urile pentru protecția animalelor pare fără sfârșit. Sunt acuzații lansate de fiecare parte și tot mai multe procese în instanță. Însă, totodată, este o situație care ar putea aduce, în final, Primăriei Buzău o notă de plată consistentă.
Totul pleacă, pe de o parte, de la faptul că legea nu mai permite capturarea câinilor fără stăpân decât cu anumite cuști, o metodă care nu dă roade. Pe de altă parte, spune primarul Constantin Toma, iubitorii de animale împiedică de multe ori hingherii să își facă treaba. Scenele sunt demne de cascadorii râsului, context în care situația câinilor de pe străzile Buzăului ar putea deveni o adevărată problemă.
Problema câinilor fără stăpân a fost repusă pe tapet în ședința Consiliului Local Municipal de joi. S-au purtat discuții ample, timp de mai bine de jumătate de oră, pe marginea unui proiect prin care URBIS Serv a cerut 70 000 de lei pentru angajarea unui avocat. Apărătorul ar trebui să reprezinte societatea într-un proces intentat de un ONG care acuză URBIS Serv că nu respectă prevederile unei hotărâri a instanței, prin care societatea a fost obligată să pună la dispoziția iubitorilor de animale orice informație solicitată cu privire la gestionarea situației câinilor fără stăpân. ONG-ul susține că hotărârea instanței, deși este definitivă, nu este respectată, așa că cere daune societății URBIS Serv, respectiv plata unor penalizări pentru fiecare zi de întârziere în furnizarea informațiilor și amendarea cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere a directorului URBIS.
De partea cealaltă, directorul URBIS Serv, Dan Cuza, spune că, de fapt, angajații serviciului de ecarisaj sunt hărțuiți de iubitorii de animale, care caută fel de fel de chichițe pentru a le pune bețe în roate.
La rândul său, consilierul local Constantin Florescu, fost președinte al Tribunalului Buzău, a luat cuvântul și a explicat că o hotărâre de instanță trebuie respectată, dar a atras și atenția că nu este în regulă ca banii publici să fie folosiți pentru plata unor penalități generate de nerespectarea unor decizii judecătorești, situație care putea fi evitată.
Discuțiile s-au purtat zeci de minute. Într-un final, aleșii municipali au decis cu 13 voturi pentru, 3 împotrivă și două abțineri, alocarea de noi fonduri pentru ca URBIS să poată angaja un avocat care să se ocupe de procesul cu buzoienii care apără drepturile câinilor fără stăpân. Este pentru a doua oară, anul acesta, când URBIS cere bani pentru angajarea de avocați. S-ar putea ajunge în cele din urmă ca întreaga situație privind gestionarea problemei câinilor fără stăpân să coste Primăria Buzău sume uriașe.
Referitor la afirmatia dumneavoastra din cuprinsul articolului “Totul pleacă, pe de o parte, de la faptul că legea nu mai permite capturarea câinilor fără stăpân decât cu anumite cuști, o metodă care nu dă roade.”, v-as solicita clarificari suplimentare privind modificarile legislatiei in conditiile in care exista prezentate mai multe metode de capturare in OUG 155/2001. Anexa 2 litera A https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/32682
4. Personalul calificat poate captura câinii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea câinilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capăt o bucla care poate să gliseze sau care se poate strânge în jurul gâtului câinelui, pentru a permite persoanei calificate să țină câinele la distanta și să îl poată manipula. Bucla trebuie fixată la lărgimea dorită, pentru a se evita strangularea câinelui, mecanismul de declanșare rapida fiind utilizat pentru eliberarea câinelui în caz de urgență sau atunci când este pus într-o cușcă. De asemenea, câinii mai pot fi capturați cu ajutorul cuștilor-capcana, în care se introduce mâncare și care sunt dotate cu uși mobile care cad după intrarea câinelui în cușcă, aflate pe sol și apoi încărcate în autovehicul.
(la 29-04-2002, Pct. 4 de la lit. A din anexa 2 a fost modificat de pct. 12 al articolului unic din LEGEA nr. 227 din 23 aprilie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 289 din 29 aprilie 2002. )
5. Câinii foarte agresivi, situați în spații inaccesibile sau suspecți de a fi turbați, pot fi imobilizați prin metode adecvate, cu respectarea legislației sanitar-veterinare.
(la 29-09-2013, Pct. 5 de la lit. A din anexa 2 a fost modificat de pct. 19 al art. I din LEGEA nr. 258 din 26 septembrie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 26 septembrie 2013. )
6. Se vor utiliza hidroclorura de ketamina și xylazina. Injectarea pe cale intramusculară a celor doua produse în asociere este recomandată pentru câini, având un efect rapid, aproximativ 5 minute, și fiind puțin periculoasă pentru trecători.
7. O alta asociere de produse foarte eficientă – etorfina cu acepromazina – poate fi folosită cu respectarea legislației în vigoare.
8. Armele de captura nu pot fi utilizate pentru capturarea cățeilor, aceștia putând fi răniți grav.