Actualitate

(Video) La ce să se aștepte buzoienii aflați în căutarea unui loc de muncă. Provocările de pe piața muncii, în 2023

Un al prudenței! Așa se caracterizează, în prezent, piața muncii din România. Mai exact, scumpirile, inflația, contextul politic dar și cel internațional generat de războiul din Ucraina, îi determină pe angajatorii români să fie mult mai atenți la modul în care își gestionează forța de muncă. Cel puțin acestea sunt concluziile, la început de an, prezentate de reprezentanții unei cunoscute platforme de recrutare din țara noastră.

”Deși piața muncii se menține optimistă din punct de vedere al angajărilor, 2023 este un an al prudenței. Companiile sunt mult mai atente unde alocă resursele și ce tip de resurse alocă așa că și la noi se observă o încetinire a postărilor de noi anunțuri de angajare. Dar încă se caută specialiști pentru că este deficit de forță de muncă, mai ales în domeniile IT și inginerie”, a spus, la Focus Tv, Alexandra Colceru, specialist comunicare platformă de recrutare.

Mai mult decât, la început de an angajatorii sunt obligați să actualizeze salariile, obligați de modificările din Codul Muncii, fapt ce iarăși vine cu o nouă viziune a patronilor. Potrivit specialiștilor, angajatorii acordă o atenție mărită specialiștilor, salariaților cu experiență, pe care încearcă să-i mențină fiind dispuși chiar să le ofere extra bonusuri financiare.  

”Ofertele de angajare se mențin din 2022. Sunt noi reglementări în Codul Muncii și probabil companiile se vor îndrepta către o creștere salarială care să acopere parțial inflația. Se simte o presiune din acest punct de vedere”, a spus Alexandra Colceru.

1600 de joburi în zona Buzău-Vrancea

În prezent, în Regiune sunt 1600 de locuri de muncă, iar 15% dintre ele sunt poziții remote, deci se poate lucra de acasă la companii naționale sau internaționale.

”Ca și domenii în care se fac în prezent angajări sunt vânzările, în topul ofertelor. Urmează financiar-contabilitate, poziții de tehnicieni specialiști și construcții. Se caută foarte mult inginerii. Tinerii sau cei fără experiență pot accesa posturile din marketing cum ar fi social media, asistent de marketing. Acestea sunt posturi ușor de accesat, unde nu se cere experiență. În vânzări, de asemenea, sunt oferte, cum ar fi agent call center, lucrător comercial”, a spus Alexandra Colceru, specialist comunicare.

Pe de altă parte, piața muncii menține tendințele înregistrate în 2022. Spre exemplu, angajatorii au adoptat formatul de muncă hibrid, ceea ce înseamnă ca acceptă ca salariatul să muncească și de acasă și de la birou și sunt dispuși să acorde mai multă beneficii salariale angajaților pe care se bazează, care au experiență.

La rândul lor, cei aflați în căutarea unui loc de muncă aleg să aplice, tot mai des, la ofertele care au salariul la vedere astfel încât să știe, de la început, cât ar putea să câștige chiar din prima lună de lucru.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian